Lees deze pagina voor
RSS

Afvalpilot 'de beer is los' afgetrapt in Baarland

Wethouder Weststrate en de werkgroep ‘de Beer is los’ trapten op vrijdag 31 maart de afvalpilot ‘de Beer is los’ af in Baarland. Op initiatief van de werkgroep, en in samenwerking met de gemeente Borsele, start in Baarland een pilot van een jaar om dichtbij huis meer aandacht te besteden aan nog betere scheiding van afval.

Aanleiding

Door gebruik te maken van de grijze, groene en blauwe afvalcontainers en het apart aanbieden van plastic worden afvalstromen gescheiden. Maar.. het kan nog beter! Ieder jaar laat een sorteeranalyse van het afval zien of afval goed wordt gescheiden. Op 2 december heeft de gemeente in Baarland vijftig willekeurige grijze restcontainers apart opgehaald voor een extra analyse. De inhoud, totaal 750 kg, liet zien dat er naast gewoon restafval ook ander afval in de containers zat. Denk aan klein chemisch afval, afgedankte elektronica, hout en puin: afval dat bij de milieustraat moet worden ingeleverd.

Wat vooral opviel, was dat van de 750 kg afval 36% bestond uit GFT; groente-, fruit- en tuinafval. Op jaarbasis is dat circa 34.000 kg GFT in de grijze restcontainer. Dit afval kan dus niet meer gebruikt worden voor compostering. Een gemiste kans voor het milieu en bovendien slecht voor de portemonnee. Het verbranden van restafval is duurder dan het composteren van GFT. Kortom, iedereen is er mee gediend als we het scheiden van afval verbeteren.

Extra stimulering

Tussen 1 april 2017 en 1 april 2018 vindt in Baarland extra stimulering plaats om afval nog beter te scheiden. Enthousiaste inwoners van Baarland, verenigd in de werkgroep ‘de Beer is los’, gaan bijvoorbeeld de deuren langs om met inwoners in gesprek te gaan over afvalscheiding. Ter stimulering ontvangen inwoners een aantal hulpmiddelen om afvalscheiding makkelijker te maken. Denk hierbij aan een aanrechtbakje voor GFT-afval of een Jekko-inzamelbox, waarin men energiezuinige lampen, kleine elektrische apparaten en batterijen thuis kan verzamelen. Ook kan men gratis een tweede GFT-container aanvragen of tegen gereduceerd tarief een compostbak bestellen.

Bij dorpshuis ‘de Cameronian’ staan inzamelcontainers voor batterijen, kleine elektrische apparaten en oude spaarlampen. Ook kunnen bij het dorpshuis extra plastic zakken voor de verzameling van plastic afval worden opgehaald óf juist worden ingeleverd. Zo hopen de gemeente en de werkgroep een beter evenwicht in de verdeling te realiseren. Uit diverse Borselse kernen komt het signaal dat inwoners te veel of te weinig plastic zakken hebben. Als in Baarland een centraal verzamel- en uitgiftepunt werkt, wordt een soortgelijke oplossing ook in de andere kernen gestart.

Resultaten

Om te zien of Baarland aan het einde van het jaar op de goede weg is, voert de gemeente in december een nieuwe sorteeranalyse uit. Als blijkt dat de stimulering in Baarland zijn vruchten afwerpt, overweegt de gemeente de actie ook in de andere dorpen van Borsele uit te rollen.
 

Meest bezocht