Borsele start 1 januari met nascheiden PMD-afval

Vanaf 1 januari 2020 hoeft u plastic, metaal en drankenkartons (PMD) niet meer zelf te scheiden. PMD gaat vanaf dan weer in de grijze container, de PMD+bak genoemd. Afvalverwerkingsbedrijf AVR scheidt het bruikbare PMD-afval vervolgens van het restafval. Door op deze manier na te scheiden, halen we meer PMD uit het afval  dat vervolgens hergebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe producten. De pilot duurt drie jaar. Naast gemeente Borsele, doen ook de gemeentes Noord-Beveland, Reimerswaal en Terneuzen mee.

Voor u betekent deze manier van inzamelen extra gemak! U hoeft namelijk thuis geen ruimte meer te reserveren voor het scheiden van plastic, metaalverpakkingen en drankenkartons, maar gooit het PMD-afval in de grijze container. De plastic zakken halen we niet meer op en de containers aan het Klimopplein in ’s-Gravenpolder en bij Scheldeoord in Baarland verdwijnen. Ook bij de milieustraat verdwijnt het inzamelpunt voor plastic en drankenkartons. Het nascheiden geldt alleen voor PMD-afval. Het blijft belangrijk dat u andere afvalstromen zoals gft, oud papier, glas, textiel, oude apparaten etc. zelf op de juiste wijze blijft scheiden.

Op naar 100 kilo restafval!

Het doel is om in 2020 het aantal kilo restafval te verlagen tot 100 kilo per inwoner per jaar. Dat vraagt om een goede manier van afval scheiden. Door na inzameling te scheiden, worden meer plastic, metaal en drankenkartons uit het afval gehaald. Afval dat anders verbrand zou worden. Hoe meer afval wordt gescheiden, hoe meer het hergebruikt kan worden als grondstof. Zo zijn minder nieuwe grondstoffen, energie en geld nodig om nieuwe materialen te maken. Dat is beter voor het milieu en voor de portemonnee.

Afvalkalender

Omdat we plastic en drankenkartons niet meer apart ophalen, heeft dit gevolgen voor de andere inzamelroutes. De ophaaldag van PMD+ (grijs) en gft (groen) kan wijzigen. Op onze website kunt u uw persoonlijke afvalkalender raadplegen. Wilt u liever een geprinte afvalkalender ontvangen? Dan kunt u contact met ons opnemen via 0113 – 238383 of info@borsele.nl.

Wijdoenderest.nu

Op de website www.wijdoenderest.nu staat meer informatie over deze nieuwe manier van afval inzamelen. Zo vindt u hier informatie over wat wel en niet in de PMD+bak hoort en tips voor hoe u ruimte in de grijze container kunt besparen.