Carnavalsoptochten in Lewedorp en Kwadendamme gaan zaterdag niet door vanwege harde wind

Dit weekend barst het carnavalsfeest in gemeente Borsele los. Al sinds begin van de week wordt er gesproken over onstuimig weer met harde wind. Sindsdien is er dagelijks contact gehad tussen de gemeente Borsele en de weerkundige om een zo goed mogelijk weerbeeld voor dit weekend te voorspellen. Ook met de carnavalsverenigingen is nauw contact geweest. Vanmorgen is na overleg besloten om de carnavalsoptochten in Kwadendamme en Lewedorp vandaag niet door te laten gaan. De kinderoptocht in ’s-Heerenhoek gaat wel door. Voor de optocht van zondag in ‘s-Heerenhoek is een nieuw overleg gepland.

Voor vandaag stonden optochten gepland in ’t Kraaienist (Lewedorp), Paerehat (’s-Heerenhoek) en Pikpot (Kwadendamme). De wind is dusdanig hard (windkracht 7 met uitschieters naar windkracht 9) dat het risico op incidenten tijdens een van de optochten te groot is. Onstuimig weer met harde wind brengt risico’s mee voor de deelnemers aan de carnavalsoptocht en de mensen die langs de optocht staan. Praalwagens kunnen omwaaien en voorwerpen kunnen vanaf de wagens het publiek in waaien. Hierdoor kan paniek uitbreken in de menigte met alle gevolgen van dien. Na gezamenlijk overleg met het veiligheidsteam van hulpdiensten en gemeente Borsele is het voor de carnavalsorganisaties reden om de optochten voor vandaag af te blazen. Wel wordt gekeken of de optochten op een ander moment kunnen plaatsvinden.

Sleuteloverdracht


Ondanks het niet doorgaan van de optochten in Lewedorp en Kwadendamme, gaan andere activiteiten wel door. Zo vindt in beide kernen om 16.00 uur de sleuteloverdracht plaats. In Kwadendamme is dat in de feesttent op het dorpsplein en in Lewedorp bij café de Goede Verwachting. Kwadendamme maakt vanmiddag een alternatieve datum voor de optocht bekend.

Optocht Paerehat


Ook voor zondag wordt harde wind voorspeld. Daarom wordt zondagochtend opnieuw overleg gevoerd met de carnavalsstichting de Koenkelpot, weerkundige en gemeente Borsele over de optocht in Paerahat. Hier rijden veel grote carnavalswagens mee, soms wel tot 8 meter hoog. Afhankelijk van het weerbeeld van zondagochtend wordt besloten of de optocht die middag doorgaat.