Controle hondenbelasting

Vanaf 20 augustus 2018 (week 34) beginnen we met de controle op het houden van honden binnen de gemeente Borsele. De controle doen we huis-aan-huis.

Controle

Een controleur komt bij u aan de deur informeren of u een hond heeft. Treft de controleur een hond aan waarvoor u geen hondenbelasting betaalt? Dan moet u een aangiftebiljet invullen en ondertekenen. Ook is het mogelijk dat de controleur u een boete oplegt. De controleur stelt enkele vragen over het al dan niet hebben van één of meerdere honden. Als er niemand thuis is, is het mogelijk dat de controleur op een ander moment langskomt. Medewerkers van het bureau Legitiem B.V. uit Velp voeren de controle in opdracht van belastingkantoor Sabewa Zeeland uit. Zij zijn in het bezit van een legitimatiebewijs.

Wie betaalt er hondenbelasting?

Iedereen die één of meer honden houdt moet daarvoor belasting betalen. Of de hond nu van uzelf is of van een huisgenoot, het "hoofd" van het gezin is verplicht de hond aan te melden. Dit moet gebeuren binnen 14 dagen na aanschaf.

Het "hoofd" van het gezin is de persoon die de belastingaanslag van SaBeWa ontvangt. 

Heeft u in het verleden geen aangifte gedaan bij SaBeWa of heeft u sinds kort een hond? Dan kunt u in de week van 6 augustus 2018 alsnog aangifte doen. Voor honden die u na deze datum in huis neemt, is aanmelden het hele jaar door mogelijk. Als u dit maar aangeeft binnen 14 dagen na aanschaf. Door het zelf doen van aangifte voorkomt u onnodige boetes tijdens de controle. Een aangifteformulier kunt u afhalen aan de receptie van het gemeentehuis in Heinkenszand en bij Sabewa Zeeland in Terneuzen, tel. nr. (088) 9995800. U kunt het formulier ook downloaden op www.sabewazeeland.nl (digitaal loket) hondenbelasting aangifte.

Tarieven hondenbelasting

De gemeente Borsele heft hondenbelasting. Het aantal honden dat u bezit, bepaalt de hoogte van de aanslag hondenbelasting. In het belastingjaar 2018 gelden de volgende tarieven:

  • Eerste hond: € 53,40
  • Voor iedere hond boven het aantal van één: € 79,80
  • Kennel: € 160,20

Wijzigingen

Een hond kan weglopen, overlijden of in andere handen overgaan. Ook is het mogelijk dat u zelf naar een andere gemeente verhuist. In al deze gevallen kunt u deze wijzigingen bij Sabewa Zeeland melden, zodat zij de aanslag hondenbelasting kunnen corrigeren. Dit kunt u doen via het formulier afmelden hondenbelasting. Een afmeldformulier is verkrijgbaar bij Sabewa Zeeland en op de website www.sabewazeeland.nl (digitaal loket) hondenbelasting.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over het aangeven van een hond of over de hondenbelasting? Dan kunt u contact opnemen met Sabewa Zeeland via telefoonnummer (088) 9995800, op werkdagen tussen 9.00 uur en 13.00 uur. Ook vindt u meer informatie op www.sabewazeeland.nl.