Cursus politiek actief

De gemeente Borsele organiseert in mei en juni 2021 de cursus Politiek Actief voor inwoners van de gemeente. De cursus is een initiatief van de gemeenteraad en organiseert de gemeente samen met organisatie Prodemos. Deze cursus is gratis te volgen.

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus is bedoeld voor iedereen die meer wilt weten over de gemeente. Ook is de cursus zeer geschikt voor iedereen die misschien interesse heeft om politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn.

Wat houdt het in?

Wat doet de gemeente? Welke plek heeft de gemeente in het bestuur van Nederland? Hoe werkt de besluitvorming binnen de gemeente? Wat doet een raadslid? Op deze vragen – en meer! – krijgen deelnemers aan de cursus antwoord. Ook is er een training debatteren en zijn er ontmoetingen met politici en bestuurders uit de gemeente. Zo krijgen deelnemers ervaring uit de praktijk mee en trainen ze nuttige vaardigheden. Tot slot zijn de deelnemers aanwezig bij een vergadering van de gemeenteraad.

Programma

Bijeenkomst 1: introductie en kennismaking
- Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de gemeente?
- Verkiezingen / politieke partijen

Bijeenkomst 2: de gemeente
- Hoe werkt de gemeente?
- De besluitvorming binnen de gemeente
- Beïnvloeden van de besluitvorming

Bijeenkomst 3: de gemeenteraad
- Taken en rollen van de gemeenteraad
- De instrumenten van een raadslid
- Speeddaten met gemeenteraadsleden

Bijeenkomst 4:
- Training overtuigend debatteren

Bijeenkomst 5:
- Basiskennis gemeentefinanciën
- Raadsvergadering bijwonen

Meer informatie

De cursus bestaat uit bovenstaande bijeenkomsten op 31 mei, 8 juni, 14 juni, 21 juni en 28 juni en wordt verzorgd door: ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat/ www.prodemos.nl. Geef u snel op voor deze leuke en leerzame cursus! Meedoen is gratis* en aanmelden kan per mail via griffie@borsele.nl
* als er teveel aanmeldingen zijn, wordt door middel van loting bepaald wie mag deelnemen. 

Column