Grote brand bij bedrijf Kloosterboer in Vlissingen-Oost

Op donderdag 5 juli, omstreeks 14.30 uur, is er bij werkzaamheden aan een meterkast brand uitgebroken bij het bedrijf Kloosterboer Vlissingen aan de Denemarkenweg in Ritthem. De brand ontstond door kortsluiting tijdens onderhoud. Eén persoon is daarbij gewond geraakt en is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer schaalde op naar grote brand. Rond 23.10 uur werd het sein brand meester gegeven, maar de brandweer is nog tot vrijdagmorgen bezig geweest met nablussen.

Bij de brand kwam veel rook vrij. Door de windrichting kwam de rookpluim over Vlissingen-Oost, het dorp Borssele en Terneuzen. Via NL Alert werden bedrijven en inwoners in dat gebied geadviseerd naar binnen te gaan of te blijven en ramen, deuren en ventilatieroosters te sluiten. De brandweer voerde metingen uit en er werden geen schadelijke stoffen aangetroffen. Rook is echter altijd slecht voor de gezondheid. Om eventuele overlast door de rook te voorkomen, bleef het advies tot omstreeks 19.30 uur in stand.

Uit voorzorg zijn er door de brandweer ook schermen in de Westerschelde gelegd ter hoogte van het bedrijf om te uitstroom van eventueel vervuild bluswater of product van het bedrijf op te vangen. Metingen van Rijkswaterstaat hebben uitgewezen dat er geen verontreiniging in het water terecht is gekomen.

Eventuele (voorzorgs)maatregelen

Er zijn geen signalen dat er (roet)deeltjes na de brand zijn aangetroffen. Gaat u naar buiten, en ziet u toch onbekende deeltjes liggen die van de brand komen, dan gelden de volgende algemene adviezen:

- Raap het materiaal niet met blote handen op.
- Trek handschoenen aan en gooi het materiaal weg in de zwarte afvalcontainer of in een vuilniszak waar je anders restafval in gooit.
- U kan het materiaal wegspuiten, niet borstelen.
- Tuinmeubelen kunt u schoonmaken met water en zeep.
- Eet u groente of fruit uit de tuin? Kijk dan goed of er zichtbaar isolatiemateriaal of onbekende deeltjes op liggen. Ons advies is om deze groente en fruit dan weg te gooien in de zwarte afvalcontainer of waar u anders het restafval in gooit.
- Heeft u het materiaal toch aangeraakt met blote handen, was dan de handen grondig.
- Heeft u in de rook gestaan, dan adviseren wij u uw kleding te wassen, om zo brandlucht en roetdeeltjes uit de kleding te verwijderen.


Op de hoogte blijven bij een (dreigende) noodsituatie?

In het geval van een (dreigende) noodsituatie zijn er diverse middelen en kanalen beschikbaar om inwoners te alarmeren en informeren. Denk hierbij aan diverse websites en social media van www.zeelandveilig.nl, maar ook NL Alert Berichten. Dit zijn berichten die u vanuit de overheid ontvangt op uw mobiele telefoon. Uw mobiele telefoon hiervoor instellen? Kijk voor meer informatie op www.crisis.nl/nl-alert. Hoe u zich verder voor kunt bereiden leest u op www.zeelandveilig.nl/wat-kan-ik-doen.