Kris Rottier uit Heinkenszand is de eerste kinderburgemeester van Borsele

De gemeente Borsele heeft haar eerste kinderburgemeester gekozen: Kris Rottier uit Heinkenszand mag zich heel 2021 kinderburgemeester van Borsele noemen. De jury koos afgelopen vrijdagmiddag uit haar top 3 kandidaten de winnaar.

Op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind streden Doortje Maat uit Nisse, Kris Rottier uit Heinkenszand en Cynthia Witte uit Hoedekenskerke om de titel Kinderburgemeester van de gemeente Borsele. Zij mochten voor de jury in de Raadsboerderij een presentatie geven van hun plannen voor de gemeente. Op basis van die presentaties koos de jury de winnaar.

Contact met andere kinderburgemeesters

Burgemeester Gerben Dijksterhuis blikt terug: ‘Wat een talenten hebben wij in de gemeente en wat hebben zij het alle drie goed gedaan. Het was voor ons jury geen eenvoudige klus’. De presentatie van Kris overtuigde de jury het meest: ‘Kris heeft goede ideeën op het gebied van sport en natuur voor alle Borsele kinderen. Naast die ideeën, had Kris zelfs contact gezocht met de andere kinderburgemeesters uit de regio. Hij heeft er echt goed over nagedacht wat kinderburgemeester zijn inhoudt.’ De burgemeester belde na afloop van de presentaties de gelukkige winnaar op.


Enthousiasme

In de jury zaten burgemeester Gerben Dijksterhuis, wethouder Marga van de Plasse, jeugd- & jongerenwerker John Dekker en JongerenRaadslid Brechtje den Toonder. Het was voor het eerst dat zij als juryleden mochten optreden om een Borselse kinderburgemeester te kiezen. ‘Ik ben blij dat we als gemeente deze verkiezing hebben georganiseerd’, vertelt wethouder Van de Plasse. ‘Het is belangrijk dat we onze jongens en meisjes al vroeg betrekken bij de gemeente en naar hun mening luisteren. Dat deze eerste verkiezing al 17 kandidaten opleverde, zegt iets over het enthousiasme waarmee het idee kinderburgemeester is opgepakt.’

Toppers

John en Brechtje sluiten zich daarbij aan.  ‘Ik vind het heel tof om te zien dat er zoveel enthousiaste kinderen in de gemeente Borsele wonen die zich hebben aangemeld als kinderburgemeester’, vertelt John. ‘Vooral de bereidheid om de burgemeester te willen helpen en zich in te zetten voor alle kinderen vind ik hartverwarmend.’ ‘Het was leuk om de mooie sollicitaties te bekijken of te lezen’, lacht Brechtje. ‘Er zaten zoveel goede en mooie ideeën tussen.’ Wethouder van de Plasse benadrukt dit ook. ‘Alle kandidaten leverden ideeën die belangrijk kunnen zijn voor onze gemeente. Die gaan sowieso nog van pas komen. Tegen alle sollicitanten wil ik nog zeggen: jullie zijn allemaal toppers! Je hebt de moed en het lef gehad om te mailen, te schrijven, een filmpje van jezelf te maken. Dat zijn talenten die in het leven goed van pas komen. Mogelijk komen jullie later terug als lid van onze JongerenRaad, hoe leuk zou dat zijn! Of als gemeenteraadslid of als bestuurder van een van de vele verenigingen die Borsele telt.’

Kinderburgemeester Kris mag heel 2021 alle Borselse kinderen vertegenwoordigen. Daarnaast zal hij de burgemeester helpen bij activiteiten, een project opzetten en een blog schrijven en/of vlog maken over het werk als kinderburgemeester. De kersverse kinderburgemeester zal in januari 2021 geïnstalleerd worden.