Sluiting pand Baarland na eerdere drugsvondst

Burgemeester Gerben Dijksterhuis heeft besloten een leegstaande recreatiewoning in Baarland te sluiten na eerdere vondsten van drugs in het pand.

In januari 2020 trof de politie tijdens een zogenoemde voetjesactie een hennepkwekerij aan in een recreatiewoning in Baarland. Men trof er onder meer 80 hennepplanten, 8 speciale lampen en een speciale koolstoffilter aan. Ook werd er illegaal stroom afgetapt via de zekeringskast. Hieruit concludeert burgemeester Dijksterhuis dat het gaat om een handelshoeveelheid drugs en heeft hij besloten om de leegstaande recreatiewoning voor de duur van drie maanden te sluiten. Het pand is op donderdag 9 april afgesloten en verzegeld door politie en de gemeente.

Drugsbeleid

Handel van drugs is een gevaar voor de samenleving. Het tast de veiligheid en de gezondheid van inwoners aan. Ook leidt drugshandel en drugsgebruik tot overlast. Drugshandel wordt veelal aangestuurd door criminele organisaties en gaat vaak gepaard met geweld en andere criminele activiteiten. Naast de strafrechtelijke aanpak door politie en justitie, is een stevige bestuurlijke aanpak nodig om deze problemen aan te pakken.

De Opiumwet geeft de burgemeester daarom de bevoegdheid om bestuursrechtelijk op te treden door een drugspand te sluiten. Zo’n maatregel wordt genomen om de bekendheid van het pand als locatie waar drugs wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt teniet te doen, zodat klanten en dealers geen gebruik meer maken van dat pand voor de handel in drugs. Duidelijk moet worden dat het pand niet meer beschikbaar is voor drugshandel.

Veiligheid is niet alleen een taak van de politie en de gemeente. Burgemeester Dijksterhuis roept inwoners dan ook op om verdachte situaties te melden bij de politie (0900 88 44 of via Meld Misdaad Anoniem (0800 – 70 70). Samen kunnen we de gemeente veilig houden.