Verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland

De Nationale Duurzame Huizen Route is op zoek naar het Duurzaamste Huis van Nederland. Alle huiseigenaren met duurzame maatregelen in hun woning kunnen zich 20 september aanmelden. Naast de landelijke juryprijs maken Zeeuwse deelnemers kans op de publiekstitel het ‘Duurzaamste Huis van Zeeland’. Met de verkiezing geeft de organisatie huiseigenaren de welverdiende waardering voor hun prestaties op het gebied van duurzaam wonen.

Trotse huiseigenaren kunnen hun woning aanmelden via het platform van de Nationale Duurzame Huizen Route en deelnemen aan de verkiezing. Van 22 september tot 6 oktober stemt het publiek op het mooiste duurzame voorbeeld van de provincie Zeeland. De winnaar wordt op 7 oktober bekendgemaakt en ontvangt uit handen van gedeputeerde Dick van der Velde een cheque van 500 euro. De winnaars uit de vier deelnemende provincies gaan vervolgens door voor de landelijke publiekstitel. 

Landelijke juryprijzen

Een deskundige jury beoordeelt alle landelijke inzendingen en kiest in elk van de zes woningcategorieën een winnaar. “Door te laten zien dat er een heel scala aan oplossingen is, worden mensen geïnspireerd om zelf ook aan de slag te gaan”, motiveert Harm Valk van Nieman raadgevende ingenieurs zijn rol als jurylid. De andere juryleden zijn Ad Straub (TU Delft), Gerrit Hiemstra (NOS en Weather Impact), Linda van Dongen (Volksbank), Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs), en Jos van Dalen (Ministerie van Binnenlandse Zaken). Op 20 november worden de landelijke winnaars bekendgemaakt tijdens een feestelijk (online) event.

Bezoek een duurzaam huis

De verkiezing wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Volksbank, de provincies Drenthe, Fryslân, Gelderland en Zeeland. Het is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route, een onafhankelijk platform waar huiseigenaren hun ervaringen met duurzaam wonen en bouwen delen. Hun woningen zijn een bron van inspiratie en informatie voor mensen die zelf aan de slag willen met hun huis. Op 31 oktober en 7 november stelt een deel van de huiseigenaren hun huis ook open voor bezoekers; vanwege de coronamaatregelen is inschrijven noodzakelijk en is er plek voor maximaal 6 bezoekers per tijdsstip.