Geschiedenis

In 1315 werden hooggelegen schorren voor de kust van het gehucht Voirtrappe bedijkt. De Hollandse graaf had hier opdracht voor gegeven. Een jaar later kon er al in de nieuwe polder geoogst worden. Dat was ook het begin van een bescheiden nederzetting midden in de polder van de graaf (des graven polder). Eerst werd dit Voirtrappe genoemd. Later werd de naam Sgravenpolder steeds meer gebruikt.
Eeuwenlang lag het dorpje aan het diepe vaarwater van de zeearm De Zwake. Deze scheidde de eilanden Borselen en Zuid-Beveland van elkaar. Aan die situatie kwam in 1445 een einde. Toen werd ter hoogte van 's-Gravenpolder een dam dwars door de stroom gelegd. Deze dam is de huidige Lenshoekdijk. Hij verbond de eilanden Borselen en Zuid-Beveland met elkaar.
Door de eeuwen heen bleef 's-Gravenpolder een klein dorp. Door de kroniekschrijvers werd er niet veel aandacht aan besteed. Wel werd gesproken over de fraaie omgeving waarin het dorp lag. Men sprak over 'de welbeplante straatweg naar het dorp' en 'een bekoorlijk oord, waar het watertje de Zwake een groote aangenaamheid bijzet'. De fraai opgeknapte Nederlands Hervormde kerk is aan het eind van de Middeleeuwen herbouwd, in een andere vorm dan het oorspronkelijke ontwerp.

Bron: 's-Gravenpolder, dorp van de graaf, Jan de Ruiter.

verenigingsgebouw met toren N.H. kerk

moderne kerk Gereformeerde Gemeente

De vroegere N.H.-kerk (met oude toren) van 's-Gravenpolder aan de   's-Gravenstraat (vroeger Dorpsstraat) en de moderne kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Langeweg.

Wilt u meer oude foto's zien? Kijkt u op http://www.wimhoogerdijk.info/beveland/pagina-page3.htm