Slag om de Schelde

De Slag om de Schelde; één van de grootste operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Britse, Canadese en Poolse troepen hebben de opdracht de Westerschelde, de toegangsweg naar Antwerpen, te veroveren op de Duitsers. De Antwerpse havens zijn voor de geallieerden van cruciaal belang voor de toevoer van troepen en materiaal. Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland en Walcheren vormen in het najaar van 1944 het toneel van een ongekende strijd. Zo’n 7.500 militairen en bijna 2.300 burgers - waarvan ongeveer 150 in de gemeente Borsele - sneuvelden.  

In 2019 is het voor de 75ste keer dat wij, in vrede en vrijheid, mogen herdenken dat het gebied waarin wij leven werd bevrijd. In samenwerking met diverse initiatiefnemers en belangengroepen is nagedacht hoe we in Borsele de Slag om de Schelde in 2019 en in de toekomst eervol kunnen herdenken. Hierover leest u meer op deze pagina.

In de herdenkingsgids 75 jaar Slag om de Schelde vindt u de activiteiten en herdenkingsmomenten die van augustus tot en met november plaatsvinden.

Nieuws

Achtergrondinformatie

 • Foto's 'Ons verleden in beeld gebracht in het heden’

  Dit jaar herdenken en vieren we in Borsele 75 jaar Slag om de Schelde. Onder het motto ‘ons verleden in beeld gebracht in het heden’ zijn twaalf  kinderen uit elf Borselse kernen op de foto gegaan.

 • Herdenkingskalender

  Op deze pagina leest u welke initiatieven, wanneer en waar plaatsvinden om de Slag om de Schelde te herdenken.

 • Vlaggen voor vrijheid

  In 2019 herdenken wij voor de 75ste keer, in vrede en vrijheid, dat het gebied waarin wij leven werd bevrijd. Om dit eervol te herdenken worden rondom de Slag om de Schelde tal van activiteiten en evenementen georganiseerd. Zo bieden we als gemeente Borsele alle inwoners de mogelijkheid om tegen kostprijs een Schotse of Canadese vlag te kopen. Zo kunnen we samen vlaggen voor vrijheid.

 • Subsidieregeling Slag om de Schelde

  Bent u van plan om in onze gemeente een activiteit te organiseren in het kader van de herdenking van Slag om de Schelde. Dan is het mogelijk om hier subsidie voor aan te vragen.