Foto's 'Ons verleden in beeld gebracht in het heden’

Dit jaar herdenken en vieren we in Borsele 75 jaar Slag om de Schelde. Onder het motto ‘ons verleden in beeld gebracht in het heden’ zijn twaalf  kinderen uit elf Borselse kernen op de foto gegaan.

Foto's van 12 Borselse kinderen met een foto uit de oorlog
Klik op bovenstaande foto voor een grotere weergave. De foto's zijn gemaakt door Gijs Haak van Studio Haak & Visser.

Op de foto houden ze een zwart-wit foto uit de oorlog vast. De kinderen zijn met deze foto op dezelfde locatie gefotografeerd. Op onze spandoeken in de vijftien kernen staan een zestal van deze foto’s (twee verschillende spandoeken) om ons verleden in beeld te brengen in het heden. Het is één van de vele activiteiten en initiatieven in de gemeente Borsele om de Slag om de Schelde dit jaar te herdenken en de bevrijding te vieren.

Uitleg foto's (van linksboven naar rechtsonder)

Janne staat op de dijk  bij Baarland waar op 26 oktober 1944 de Schotse troepen aan land kwamen. Op de foto is een amfibievoertuig van het type ‘Buffalo’  van de Schotten te zien die de dijk bij Baarland oprijdt.

Thomas staat met zijn vriend René voor de muziektent in Borssele. Deze werd tijdens de bevrijding in 1944 verwoest.

Finn staat voor molen De Blazekop. Op de historische foto staan de Schotse soldaten die Driewegen in 1944 bevrijdden.

Bart staat voor ’t Kerkje van Ellesdiek in Ellewoutsdijk, dat in 1944 door de geallieerde werd verwoest. De toren werd door de Duitse bezetters gebruikt als uitkijkpost. De toren werd getrokken door beschietingen die de geallieerden in de dagen voor de landing vanuit Terneuzen uitvoerden.

Senna staat voor zorgboerderij De Noordhoek, waar in 1944 een B24 Liberator neerstortte.

Rowan staat voor het kerkje van Hoedekenskerke, die tijdens de bevrijding in 1944 beschadigd raakte door bombardementen door de geallieerden vanuit Terneuzen. De Duitse bezetters gebruikten de kerktoren als uitkijkpost.

Lynn staat op de begraafplaats in Lewedorp, waar in 1944 gesneuvelde Schotse soldaten zijn begraven.

Fien staat bij de Mallard Viaduct waar in 1944 tijdens operatie Mallard de Sloedam door de geallieerden werd veroverd. Na 3 dagen felle strijd werd de toegang tot Walcheren veiliggesteld.

Stijn staat in Oudelande, waar in 1944 een aantal huizen beschadigd raakte tijdens de bevrijding. Op de historische foto is men begonnen aan de herbouw van Oudelande.

Emma staat in de Kamerpolder bij Ovezande, waar in 1944 een watertoren werd verwoest door de geallieerden. De Duitse bezetters gebruikten de toren als uitkijkpost.

Johan staat in ’s Gravenpolder waar in de Tweede Wereldoorlog de Bosseweide werd verwoest.