Herdenkingskalender

Op deze pagina leest u welke initiatieven, wanneer en waar plaatsvinden om de Slag om de Schelde te herdenken.

Oktober 2019

21 oktober: Boekpresentatie 'Soldaten kwamen en gingen'.

Op maandag 21 oktober vindt de presentatie van het boek 'Soldaten kwamen en gingen’ plaats. Dit boek werd geschreven in 1946 door M.Allewijn en P.J. Priester, twee inwoners van Hoedekenskerke. Het boek is vertaald naar hedendaags Nederlands door Gerard Verkuil om ook de lezer van nu kennis te laten maken met deze oorlogservaringen.

We starten om 16.00 uur bij het station in Langeweegje, Langeweegje 43 (tegenover Berkenhof’s Tropical Zoo & Vlindertuin), vanwaar we met de stoomtrein naar Hoedekenskerke zullen gaan. Wilt u doorgeven of u aanwezig bent en met hoeveel personen? Dit kan via info@paardvantroje.nl.

25 oktober: eerste voorronde Spectra

Eerste voorronde Spectra in podium de Klomp Ovezande. 20.00 uur zaal open. Spectra is het open podium voor jong muzikaal talent uit Borsele en omstreken. De special act van deze voorronde sluit aan bij het thema 75 jaar Slag om de Schelde.

25 en 26 oktober: Vuren langs de kust

Op vrijdag 25 oktober en zaterdag 26 oktober herdenken we de Landing bij Baarland door de Schotten, 75 jaar geleden. Vier dorpen doen hieraan mee: Hoedekenskerke, Baarland, Ellewoutsdijk en Borssele. Elk dorp belicht een van de 4 Vrijheden en laat een vreugdevuur 24 uur branden op de dijk. De 4 Vrijheden zijn als volgt verdeeld over de deelnemende dorpen:

  • Baarland: Vrijwaring van Gebrek
  • Ellewoutsdijk: Vrijheid van Meningsuiting
  • Borssele: Vrijheid van Geloof
  • Hoedekenskerke: Vrijwaring van Vrees

25 oktober: Jaarlijkse herdenking oorlogsgraven 's-Gravenpolder

In 2015 heeft Christelijke Basisschool de Rank het oorlogsmonument op de begraafplaats geadopteerd. Daarop staan de namen van twaalf gesneuvelde burgers uit ’s-Gravenpolder. Ieder jaar wordt in groep 7/8 aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog met het lespakket van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De afsluiting is een herdenking waarbij het gemeentebestuur en de kinderen een krans leggen.

25 oktober: Heropening Bevrijdingsmuseum

Op vrijdag 25 oktober opent het Bevrijdingsmuseum haar deuren, na een intensieve renovatie en uitbreiding. Het museum heeft dan ruim 4000 m2 aan tentoonstellingsruimte. Ook komt er een uitgebreid buitengedeelte bij, met een gerenoveerde noodkerk, tanks, een baileybrug en bunkers waar je doorheen kunt lopen.
Inwoners van de gemeente Borsele kunnen op vrijdag 1 en zaterdag 2 november het museum gratis bezoeken.

26 oktober: Mallardmars en herdenking Sloedam

Op zaterdag 26 oktober 2019 organiseert het wandeltochtcomité van het Bevrijdingsmuseum de 10e editie van de  Mallard Wandeltocht. 

Dit jaar wordt de mogelijkheid geboden om vier verschillende afstanden af te leggen, de wandeltocht is dus voor iedereen geschikt. De jongere deelnemers (<12 jaar) zullen met historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog naar de Sloedam gebracht worden, waarna ze een tocht van zes kilometer zullen afleggen naar het Bevrijdingsmuseum. Om verzekerd te zijn van vervoer is het verstandig jezelf van te voren aan te melden.

26 oktober: Herdenking en kranslegging Baarland

Sinds 1996 herdenkt gemeente Borsele op 26 oktober, bij het monument aan de Zeedijk in Baarland, de strijd die geleverd is voor de bevrijding van Zuid-Beveland. De herdenking start om 11.30 uur bij het monument.

26 oktober: Euterpe speelt 'De landing voorbij'

De muziekvereniging Euterpe geeft in het programma “75 jaar slag om de Schelde” op zaterdagavond 26 oktober een concert. Dit concert wordt een beleving met woord en muziek van personen uit het gebied van “de Landing” in Baarland gedurende de oorlogsperiode, met name najaar 1944. Het concert vindt plaats in het Euterpetheater in de Stenge en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis. Wel vragen wij u kaarten te reserveren via e-mail: events@euterpeheinkenszand.nl.

26 oktober: Open Monumenten Special

In de gemeente Borsele staan vele historische monumenten. Velen hebben te lijden gehad van de gevolgen van de oorlog en de Slag om de Schelde of zijn daardoor zelfs verloren gegaan. Twee historische monumenten in Borsele hebben een bijzondere rol gespeeld bij de bevrijding van de Zak van Zuid-Beveland: het Fort Ellewoutsdijk aan de dijk van de Schelde en de ‘Berg van Troye’ in het dorp Borssele. Op zaterdag 26 oktober zijn beide monumenten te bezoeken en is van 13.00 tot 17.00 uur deskundige begeleiding aanwezig om u rond te leiden.

27 oktober: Herdenking Slag om de Schelde in Noodkerk Bevrijdingsmuseum Nieuwdorp

Op zondag 27 oktober 2019 is er in de Noodkerk bij het Bevrijdingsmuseum te Nieuwdorp een kerkdienst, waarin mevrouw M. Meulensteen namens de protestantse gemeenten Nieuwdorp en DEO (Driewegen-Ellewoutsdijk-Ovezande) voorgaat. De dienst begint om 10.00 uur. Het thema is: ’Geloof, hoop en vertrouwen’.

27 oktober: Herdenking beschietingen van Hoedekenskerke

Op zondag 27 oktober is er om 10.00 uur een herdenkingsdienst beschietingen van Hoedekenskerke met kranslegging in de Protestantse kerk van Hoedekenskerke.

27 oktober: Herdenking Kerkje van Ellesdiek

Op zondag 27 oktober zal in 't Kerkje van Ellesdiek de bevrijding van Ellewoutsdijk worden herdacht. Rinus Verheijke vertelt een verhaal over zijn belevenissen als veertienjarige bij de bevrijding. Een koor onder leiding van Willy Feijtel zingt liedjes uit de tijd van de bevrijding. Jopie en Jan Minnaard zullen de middag aanvullen met enkele sketches. De middag begint om 14.30 uur en de toegang is gratis.

27 oktober: Memorial Day of Canada in the Netherlands

Vanaf 2014 vindt er jaarlijks een uitgebreide herdenkingsceremonie plaats op de Canadese oorlogsbegraafplaats aan de Ruytershoveweg om 11.00 uur.

November 2019

Vrijdag 1 en zaterdag 2 november: Bevrijdingsmuseum gratis toegankelijk

Op vrijdag 1 en zaterdag 2 november is het Bevrijdingsmuseum gratis toegankelijk voor inwoners uit de gemeente Borsele. Het museum neemt een bijzondere plek in onze gemeente in. Nu het museum officieel heropend is na een grondige verbouwing en uitbreiding, is het een mooie gelegenheid om het open te stellen voor inwoners uit de gemeente.