7 tot en met 11 juni: Week van Gezonde Jeugd

De week van 7 tot en met 11 juni is de landelijke week van de Gezonde Jeugd. In deze week geven we aandacht aan mooie initiatieven die het onze jeugd gemakkelijker maakt om voor gezond te kiezen. Hieronder leest u een aantal initiatieven die in Borsele plaatsvinden.

  • Daily Mile op Omnis Kindcentrum Franck van Borssele

De Daily Mile is een internationaal initiatief om minimaal drie keer per week met kinderen 15 minuten (hard) te lopen op school. Iedereen doet mee in zijn of haar eigen tempo. Uit onderzoek is gebleken dat door mee te doen aan de Daily Mile de conditie van de kinderen verbetert, kinderen zich beter concentreren en de leerprestaties verbeteren. Omnis Kindercentrum Franck van Borssele doet al een aantal jaar enthousiast mee met de Daily Mile. Schoolcoördinator Yvonne van de Velde vertelt: “We vinden het ontzettend leuk dat je de Daily Mile met het hele kindcentrum kunt doen. De baby’s gaan mee in de kinderwagen, de peuters lopen zelf. En de schoolkinderen lopen in hun tempo. De kinderen vinden het ook heel fijn om te doen en vragen er zelf naar”.

  • Water bij speeltuinvereniging 's-Gravenpolder

De speeltuinvereniging ’s-Gravenpolder beheert verschillende speeltuinen in ’s-Gravenpolder waarvan de ‘Blauwe Speeltuin‘aan de Burgemeester Jansenstraat de grootste is. Daar wordt van mei tot oktober op woensdagmiddag in het speeltuinhuis “Speelplaza” iets te eten en drinken verkocht. Sinds dit jaar hebben ze aandacht voor water drinken opgepakt. Corine Westerneng van de speeltuinvereniging vertelt: “We hebben een watertap gekocht van 6 liter. Iedereen kan een beker kopen voor 10 cent. Die beker kunnen ze dan de hele middag gratis laten vullen met water uit de tap. Als ze een eigen beker/ bidon/ dopper hebben, mogen ze deze ook gratis vullen met water uit onze tap. Dat was eigenlijk al meteen een succes. We bieden ook nog steeds ranja aan, pakjes sap en kleine blikjes frisdrank. De keuze is aan de ouders en kinderen zelf, maar er wordt best vaak voor het water gekozen”.

  • Kibeo Sport-BSO Heinkenszand

Binnen kinderopvangorganisatie Kibeo is een buitenschoolse opvang locatie met extra aandacht voor bewegen. Corné Bovee van de Sport-BSO Heinkenszand vertelt: “Voetballen, hockeyen, maar ook stoelendans, vissentikkertje en toverbal. Sporten, springen, rennen en bewegen, dat doet je kind na schooltijd op de sport-BSO. Het doel is samen plezier hebben in sport en bewegen! Voldoende sporten en bewegen is namelijk belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. We zorgen voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Ook hebben we aandacht voor gezonde voeding met vers fruit en gezonde tussendoortjes”.

  • Project 'Geen rommel in je trommel'

Het project ‘geen rommel in je trommel’ is een initiatief van Jong Leren Eten in samenwerking met GGD Zeeland. Het project heeft als doel om ouders te helpen een gezonde lunchtrommel te bereiden voor hun kinderen. Jong Leren Eten makelaar Diana Capello vertelt: “Tijdens het contactmoment van 4 jaar op het consultatiebureau krijgen ouders/verzorgers en hun kind van de jeugdverpleegkundige een boekje en een lunchtrommel uitgereikt. In het boekje staat informatie over gezonde voeding en tips en recepten voor een gezonde lunchtrommel. De jeugdverpleegkundige legt daarbij ook aan ouders uit hoe kinderen gezonde en duurzame keuzes leren maken. Ouders en kinderen reageren enthousiast”.
Ook JOGG-regisseur van de gemeente Borsele, Marianne de Kok is erg enthousiast over het project. Zij vertelt: “Het boekje geeft mooie voorbeelden en inspiratie voor een gezonde lunch. In het najaar willen we in het kader van JOGG  met dit onderwerp aan de slag. Ook voor oudere schoolkinderen, de jeugd en onze volwassen inwoners”.

Bovenstaande initiatieven zijn mooie voorbeelden hoe we samen in Borsele werken aan een gezonde jeugd en gezonde toekomst. Samen maken we gezond gewoon. Heeft u ook een goed idee of initiatief? Neem dan contact op met JOGG-regisseur Marianne de Kok, via jogg@borsele.nl of 06- 25 69 40 76

JOGG-Borsele

De gemeente Borsele is sinds 1 januari 2021 aangesloten bij de landelijke JOGG-aanpak. JOGG staat voor gezonde jeugd, gezonde toekomst. Net als 203 andere Nederlandse gemeenten vinden we het belangrijk dat jeugd op kan groeien in een gezonde leefomgeving waar het maken van gezonde keuzes gemakkelijk en heel normaal is. We hebben extra aandacht voor gezonde leefstijl in het algemeen en voor voldoende bewegen, gezonde voeding, ontspanning en slapen in het bijzonder. Dat doen we als gemeente niet alleen, maar samen met allerlei partijen waar kinderen komen: scholen, kinderopvang, sport- en andere verenigingen, beweegaanbieders en welzijnsorganisaties.

Logo Borsele beweegt en JOGG