Aanpak riool bij hevige buien

Riolering en klimaatverandering

In onze dorpen wordt regenwater en afvalwater (zoals van het toilet of de douche) afgevoerd via rioolbuizen. Er zijn twee soorten riolering:

  • Gemengd riool: regenwater en afvalwater gaan samen in één buis.
  • Gescheiden riool: regenwater gaat via aparte buizen naar de sloot.

Door klimaatverandering regent het steeds vaker en harder. Dit zorgt voor meer water op straat en meer druk op het riool. De gemeente houdt hier rekening mee. Zo zorgen we ervoor dat water bij zware regen tijdelijk op straat kan blijven staan (tussen de stoepbanden) en daarna langzaam wegstroomt naar plantsoenen of sloten.

Bij gemengde riolering hebben we een overstort gemaakt. Die zorgt ervoor dat overtollig water (dat deels afvalwater is) weg kan stromen naar het oppervlaktewater. Omdat dit water gemengd is met veel regenwater, is de invloed op het milieu meestal klein.

Riolering in het buitengebied

In het buitengebied gebruiken we drukriolering. Pompen zorgen ervoor dat afvalwater via smalle buizen naar het riool in het dorp wordt gepompt. Regenwater hoort hier niet op aangesloten te zijn. Als dat wel gebeurt, kunnen bij zware regenbuien problemen ontstaan. Ook werkt de pomp dan niet goed en kunt u wateroverlast krijgen. In dat geval vergoedt de gemeente geen schade.

Wat doet de gemeente nog meer?

  • We zorgen voor goede afvoer van regenwater, bijvoorbeeld met wadi’s (verlaagde groenzones waar regenwater naartoe kan stromen).
  • Bij het aanleggen van nieuwe wegen laten we die licht aflopen naar groenstroken, zodat regenwater niet via het riool hoeft te worden afgevoerd.
  • We stimuleren inwoners om bewuster om te gaan met drinkwater en duurzaamheid.