Baggerwerkzaamheden

Om wateroverlast te voorkomen en de afstroming van regenwater te garanderen wordt dit jaar in en rond Langeweegje, Kwadendamme, ’s-Gravenpolder en nabij Hoedekenskerke gebaggerd. Dit doen we samen met het waterschap in de sloten, waterpartijen en vijvers in die omgeving. We starten hier in januari mee.

In de kaart 'baggergebieden' kunt u precies zien waar er in 2023 gebaggerd wordt. 

Hoe wordt onderhoud uitgevoerd?

Voor de baggerwerkzaamheden maait de gemeente of de aannemer de oevers van de sloot. Daarna start het baggeren. Vanaf de oever wordt meestal met een kraan de bagger gedolven en waar mogelijk op de onderhoudsstrook naast de sloot gezet. Als de baggerspecie gedroogd is, wordt deze gerijpte voedingsrijke bagger in de onderhoudsstrook verwerkt. Op deze manier wordt de specie op een milieuvriendelijke en goedkope manier verwerkt. Alleen als er geen plaats is voor de bagger wordt deze afgevoerd naar het baggerdepot. Hiervoor is extra transport voor nodig. In de directe omgeving van de baggerwerkzaamheden kunt u tijdelijk (geur)overlast ervaren.

Waarom baggeren?

Bagger ontstaat uit plantenresten, zand en stof die in het water waaien. Deze laag wordt na verloop van jaren steeds dikker. Door te veel bagger, riet en waterplanten wordt de sloot ondieper en verminderd de doorstroming van het water. Om overlast bij hevige regen te voorkomen moet er gebaggerd worden. Te veel bagger veroorzaakt ook problemen met de waterkwaliteit. Het water uit de sloot kan gaan stinken. Om de bovenstaande problemen te voorkomen wordt de sloot 1 keer in de 8 jaar gebaggerd en jaarlijks gemaaid.

Meer informatie 

Voor meer informatie over baggeren kunt u deze folder bekijken.

Voor vragen over de baggerwerkzaamheden kunt u contact opnemen met Jan Krijger opzichter van de gemeente Borsele telefoon 06-52560967 of met het waterschap via telefoonnummer 088-2461000.