Baggerwerkzaamheden Delfgebied 2022 kern Heinkenszand

Om wateroverlast te voorkomen en de afstroming van regenwater te garanderen baggeren we om de 8 jaar, samen met het waterschap, de sloten, waterpartijen en vijvers. Dit jaar gaan we in en nabij Heinkenszand baggeren.

Wat is bagger en waarom baggeren?

Bagger bestaat uit plantenresten, inwaaiend stof en zand. Deze laag wordt steeds dikker. De sloot wordt hierdoor steeds ondieper en kan minder water afvoeren. Ook kan op de lange duur de sloot door de dikke laag bagger gaan stinken.  

Gelukkig is het waterbeheer in Nederland al eeuwen goed geregeld. Hier mogen we trots op zijn. In omliggende landen is door slecht onderhoud vooral bij hevige regen veel meer overlast en schade.

Baggeren en ecologie

Door te baggeren wordt de waterdiepte groter. De waterkwaliteit en de biodiversiteit verbetert door de grotere hoeveelheid water.                                      

Werkwijze

Uitkomende bagger zetten we waar mogelijk met een kraan op de kant. In de berm droogt de bagger in. Na indikken van het slib verwerken we dit. Zo nodig wordt de grond geëgaliseerd, verspreid en weer ingezaaid. Vervuilde bagger en resten van grove materialen worden afgevoerd. Ook op plaatsen waar geen berm aanwezig is, voeren we de bagger af.

Tijdstip van uitvoer

De werkzaamheden voeren we in het voorjaar en najaar uit. Het grootste deel van het werk voeren we in de nazomer en het najaar uit. Hierbij houden we rekening met de Flora-en fauna wet.

Vragen?

Als u nog vragen heeft over de werkzaamheden of de planning, dan kunt u die stellen aan Jan de Visser van Waterschap Scheldestromen, 06- 53158899 of aan Jan Krijger van de gemeente Borsele, 06-52560967.