Belangrijke wijziging Energielabel woningen

In 2015 hebben alle 5 miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit is een inschatting hoe energiezuinig een woning is. Gaat u uw woning verkopen of verhuren dan bent u verplicht dit voorlopige energielabel om te zetten in een definitief label. Tot 31 december 2020 kan dit nog door een vereenvoudigd energielabel aan te vragen via de online webapplicatie op de website www.energielabelvoorwoningen.nl. Vanaf 1 januari 2021 wordt deze regeling vervangen door een uitgebreider energielabel waarbij het noodzakelijk is dat een adviseur uw woning komt inspecteren. Door deze wijziging stijgen de kosten voor het definitieve energielabel van gemiddeld € 7,50 tot eind 2020 naar € 275 vanaf 1 januari 2021.

Heeft u voor uw woning nog geen definitief energielabel en wilt u nog gebruik maken van het huidige eenvoudige label? Dan heeft u nog tot 31 december de tijd om deze aan te vragen. Dit doet u door te gaan naar de website: www.energielabelvoorwoningen.nl hier vindt u alle instructies en het aanvraagproces om voor uw woning digitaal een definitief energielabel aan te vragen. Het definitieve energielabel blijft 10 jaar geldig en kost ongeveer € 7,50.

Gaat uw voorkeur uit naar een uitgebreider maatwerkadvies waarbij een deskundige uw woning volledig doorlicht dan kunt u vanaf 1 januari het vernieuwde energielabel aanvragen, hierbij komt er een adviseur bij u langs om uw woning te inspecteren. U ontvangt dan een rapport met daarin de energetische staat van uw woning en de mogelijkheden om uw woning verder te verbeteren.