Borsele vraagt Rijk om integrale aanpak Sloegebied in de grootschalige energietransitie

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en TenneT willen een nieuw hoogspanningsstation in of in de omgeving van het Sloegebied bouwen. De gemeente Borsele vraagt via een brief aan het Rijk om breder te kijken naar alle uitdagingen in de gemeente op het gebied van grootschalige energietransitie, om te voorkomen dat men nu met het hoogspanningsstation een keuze maakt die andere toekomstige ontwikkelingen in de weg kan staan of waardoor toekomstige ontwikkelingen de leefkwaliteit meer aantasten dan mogelijk nodig is.

In de brief aan het Rijk stelt de gemeente dat het bij de Rijksoverheid ontbreekt aan een totaalvisie voor de grootschalige energietransitie. Zo komen diverse initiatiefnemers, waaronder het Rijk zelf, afzonderlijk van elkaar steeds met nieuwe grote projecten in de omgeving. Hierdoor zijn in het recente verleden procedures doorlopen en besluiten genomen die mogelijk anders hadden uitgepakt als de Rijksoverheid eerst een totaalvisie voor de grootschalige energietransitie had opgesteld. Het gemeentebestuur uit zijn zorgen nu per brief dat dit met de keuze voor de locatie van een nieuw hoogspanningsstation weer gebeurt.

De locatie van het nieuwe hoogspanningsstation is cruciaal voor de verdere toekomstige ontwikkelingen in het Sloegebied. In de huidige plannen houdt het Rijk er rekening mee dat het station met Wind-op-Zee-park Nederwiek 1 een eerste klant krijgt. Maar, stelt Borsele, moet je met die aansluiting rekening houden? De besluitvorming over die plannen is namelijk nog niet definitief. Moet je dan ook geen rekening houden met de mogelijke komst van twee nieuwe kerncentrales? En als je dat ook doet, kom je dan bijvoorbeeld wel uit op dezelfde locaties om te onderzoeken? Borsele vindt dat het Rijk ook met andere ontwikkelingen in het gebied rekening moet houden in de zoektocht naar een geschikte locatie. Want, zo schrijft het gemeentebestuur, een zorgvuldig afgewogen, robuuste toekomstbestendige locatie van het nieuwe 380kV-hoogspanningstation is een belangrijke schakel om te komen tot een klimaatneutraal Nederland in 2050.

Het Rijk moet ook rekening houden met hoe de stroom van het hoogspanningsstation naar het landelijke elektriciteitsnet wordt getransporteerd bij een maximale benutting van dit station. Dus als alle klantaansluitingen zijn gerealiseerd én alle stroom die deze klanten aanbieden op het hoogspanningsstation getransporteerd moet worden naar het landelijk net. Kan dit dan allemaal op de in aanbouw zijnde verbinding Borssele-Rilland of moeten er dan nieuwe verbindingen bij? Wat Borsele betreft moet dit ook onderdeel uitmaken van het onderzoek van het Rijk. Sowieso vindt Borsele dat er onderzocht moet worden of de verbinding vanaf het hoogspanningsstation naar het landelijke net via een ondergrondse verbinding mogelijk is. Ook herhaalt het gemeentebestuur zijn standpunt dat naar een locatie voor het nieuwe hoogspanningsstation in het Sloegebied moet worden gezocht, niet daarbuiten.

De brief van Borsele is een zienswijze op de Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau 380kV-hoogspanningsstation omgeving Sloegebied. Alle zienswijzen worden door het Rijk (of de betrokken overheid) meegenomen bij het opstellen van de definitieve notitie Reikwijdte en Detailniveau Hoogspanningsstation omgeving Sloegebied. Daarin wordt vastgelegd welke onderwerpen in het onderzoek naar milieueffecten opgenomen moeten worden. In het tweede kwartaal van 2023 moet duidelijk worden welke suggesties van de gemeente Borsele het Rijk overneemt.