Borsele zoekt 100 inwoners om voorwaarden energietransitie op te stellen

Er komen grote energieprojecten op de gemeente Borsele af. Al deze projecten hebben invloed op de leefomgeving van onze inwoners. De gemeente Borsele bepaalt niet of deze projecten doorgaan, hierover besluit de Tweede Kamer. Wel kan de gemeente voorwaarden stellen. Deze Borselse voorwaarden bepaalt de gemeente graag samen met haar inwoners. Wat is er bijvoorbeeld nodig voor het landschap, de leefbaarheid en veiligheid in Borsele als er nieuwe energieprojecten bijkomen? Binnenkort ontvangt ieder huishouden in Borsele een brief met de uitnodiging om zich in aan te melden voor de Borselse Voorwaarden Groep die de Borselse Voorwaarden gaan samenstellen. Uit alle aanmeldingen zal via een loting de groep van 100 inwoners worden samengesteld.

Deze groep van 100 inwoners werkt in vijf bijeenkomsten aan de Borselse Voorwaarden en overhandigt deze aan de gemeenteraad. Na vaststelling door de gemeenteraad bundelt de gemeente haar voorwaarden met die van de provincie Zeeland. De provincie en gemeente Borsele voeren de onderhandelingen met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bij nieuwe energieprojecten.

Voor wie?

  • U kunt meedoen als u minimaal 16 jaar oud bent.
  • Er kunnen meer mensen meedoen op één adres. We zijn op zoek naar een mix van mannen én vrouwen en willen specifiek inwoners onder de 35 jaar aanmoedigen om mee te doen. 
  • U heeft geen voorkennis nodig om mee te kunnen doen. U praat mee vanuit uw eigen ervaring en behoeften als inwoner van de gemeente Borsele. Wat vindt ú belangrijk?
  • Voor uw deelname krijgt u een vergoeding ter waarde van €50,- per bijeenkomst. In totaal €250,-.
  • Meld u zo snel mogelijk, maar uiterlijk maandag 15 mei aan. In de brief die u ontvangt staat hoe u zich kunt aanmelden voor de Borselse Voorwaarden Groep.

Loting

Niet iedereen die zich aanmeldt kan meedoen. Uit alle aanmeldingen worden door participatieadviesbureau EMMA 85 deelnemers geloot. Hierbij passen zij een weging toe. We streven naar een eerlijke verdeling tussen inwoners uit alle dorpen, mannen en vrouwen. Ook vinden we het belangrijk dat er voldoende jongere inwoners meedenken over de toekomst van Borsele. Aanvullend op de 85 gelote inwoners vragen we alle dorpsraden om in totaal 15 deelnemers af te vaardigen.

Bent u een professional/expert en wilt u kennis inbrengen?

Bent u een expert op het gebied van (duurzame) energie, natuur & milieu, juridische zaken, planologie, financiën, ruimtelijke ordening, etc? Wij zoeken inwoners met een vakdiscipline en/of expertise om de Borselse Voorwaarden Groep te ondersteunen. Bij de uitnodigingsbrief zit ook een vacature voor Lokale Expert, met uitleg hoe u zich daarvoor kunt aanmelden.

Praktische informatie

Als u ingeloot bent, gaat u in vijf bijeenkomsten (in de avond) werken aan de voorwaarden, met andere ingelote inwoners. Houd bij aanmelding rekening met de volgende praktische zaken:

  • Data: 5 juni, 26 juni, 11 september, 25 september en 24 oktober. We verwachten dat u minimaal 4 van de 5 bijeenkomsten aanwezig kunt zijn.
  • Bereikbare locatie in onze gemeente.
  • Iedere bijeenkomst start met een maaltijd (u kunt dieetwensen opgeven).
  • U krijgt een vergoeding van 50 euro aan VVV-bonnen per bijeenkomst. Een totaal van 5 x 50 euro = 250 euro.

Meer informatie op www.borsele.nl/voorwaarden