E-waste Race

Datum
tot
Locatie
Twee basisscholen in de gemeente Borsele

De gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Reimerswaal, Tholen en Noord-Beveland organiseren in samenwerking met ZRD de E-waste Race De Bevelanden & Tholen 2023. Dit educatieve project waarbij scholen de strijd aangaan met elektronisch afval, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval. Doel van de E-waste Race is leren dat het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk is!

De E-waste Race

Tien basisscholen uit De Bevelanden en Tholen gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Daar draait de E-waste Race om. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen. Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de hierop volgende weken zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Cafe. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl. Hierbij mogen geen losse batterijen of accu’s ingeleverd worden. Kunnen de batterijen uit de apparaten gehaald worden? Haal deze dan voor het inleveren uit de apparaten. Leerlingen komen de spullen dan aan huis ophalen.

Een betere wereld, begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

Van 27 maart tot 20 april

De E-waste Race De Bevelanden en Tholen vindt plaats van maandag 27 maart tot donderdag 20 april. De race is een initiatief in samenwerking van het O.L.A.Z., een samenwerking van de Zeeuwse gemeenten op het gebied van afvalverwijdering, in samenwerking met het ZRD. Zij zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled.