Eerste hulp bij een hartstilstand

Jaarlijks krijgen 15.000 mensen in Nederland een hartstilstand. Om schade aan de hersenen te voorkomen, is het belangrijk zo snel mogelijk te beginnen met reanimeren. Hulpverlening binnen zes minuten is van levensbelang. Professionele hulpdiensten kunnen niet altijd en overal zo snel arriveren. Daarom zet de gemeente Borsele in samenwerking met HartslagNu zich in voor eerstehulpverlening door burgers in de omgeving. Op deze pagina leest u hier meer over.

HartslagNu is het landelijk oproepsysteem voor reanimatie. Belt iemand 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept het systeem via de app HartslagNu burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Burgerhulpverleners zijn mensen die na een melding van de app HartslagNu snel ter plekke kunnen reanimeren of de dichtstbijzijnde AED kunnen halen. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.

Burgerhulpverlening

Een reanimatie verhoogt de overlevingskans van iemand met een hartaanval aanzienlijk. Kun je reanimeren? Schrijf je dan nu in als burgerhulpverlener en red levens. Ook professionele hulpverleners (zoals artsen, verpleegkundigen en zorgprofessionals) kunnen zich aanmelden. Na een reanimatie kan elke burgerhulpverlener in Borsele een beroep doen op gratis nazorg.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Reanimatiecursus

Wilt u ook burgerhulpverlener worden, maar kunt u nog niet reanimeren? Volg dan een reanimatiecursus. Dit kan bijvoorbeeld via een EHBO-vereniging in de buurt of via het Rode Kruis.

AED

Bij een harstilstand kan een Automatische Externe Defibrillator het hart van iemand met een acute circulatiestilstand (harstilstand) weer in een normaal ritme krijgen. Hoe sneller een hulpverlener een AED inzet bij een hartstilstand, hoe groter de overlevingskans. Benieuwd op welke plekken in gemeente Borsele deze AED’s hangen? Als burgerhulpverlener kun je na inloggen op de app HartslagNu alle aangemelde AED’s bij jou in de buurt zien.

Logo van Hartslagnu