Ellewoutsdijk

Ellewoutsdijk ligt in de meest zuidelijke punt van de Zak van Zuid-Beveland. Het ligt vlak aan de Westerschelde. Het heeft ongeveer 410 inwoners. Het is het kleinste dorp van de gemeente. Het is een sfeervol dorp. Het aanzien wordt bepaald door twee herenhuizen in parkachtige tuinen. De ambachtsheer, de familie van Hattum, heeft deze huizen na de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Zij bouwden op de resten van een buitenplaats die in de oorlog vernietigd is.

Aan de zeedijk ligt een (getijde)jachthaventje. Dit trekt veel watersporters naar het dorp. Langs de zeedijk liggen natuurgebieden. Dit zijn 'de Zuidgors' en 'de slikken van Everingen'. Ook het natuurgebied 'de inlaag van 1887' ligt in de omgeving. Hier verblijven en broeden veel watervogels. Achter de zeedijk ligt het Fort Ellewoutsdijk. Dit rijksmonument uit 1837 diende ter verdediging van de Schelde. Tegenwoordig is het in eigendom van de vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland.

Geschiedenis

Ellewoutsdijk is gebouwd in de vroege Middeleeuwen op een smalle kreekrug bij de rivier de Honte. Deze kreekrug, bestaande uit goede landbouwgrond, was zo smal dat slechts een beperkt aantal mensen daarvan kon bestaan. Maar doordat het dorp ook een havenfunctie had, was het zeker geen klein dorp. Zo had het al vroeg een hospitaal of gasthuis, een vrij grote kerk met meerdere altaren en een kasteel.

Vanaf de dertiende eeuw zorgden verschillende ambachtsheren voor de verdere ontwikkeling van het gebied rond Ellewoutsdijk. In de negentiende eeuw drukten de families Prumers en Van Hattum hun stempel op het dorpsbeeld. Bekend was huize ‘Zorghvliet’, een exotisch aandoende villa met prachtige tuinen, die op vele ansichtkaarten staat. Ook de voormalige berg, waarop ooit het kasteel van de Heren van Everinghe stond, was in het tuinontwerp opgenomen. Bij de geallieerde luchtaanval en beschietingen in oktober 1944 bleef van deze buitenplaats niet veel meer over dan een rokende puinhoop.

Dorpshuis

Verenigingsgebouw 'M.J. van Hattumhuis'
Zomerstraat 16
4437 AE Ellewoutsdijk
tel. (0113) 548200

Voorzitter:
Petra Kerkhof
Langeviele 19
4337 AA Ellewoutsdijk
06-27903203

Beheerder:
Rianne van Dalen
Koningin Wilhelminastraat 6 
4481 AA Kloetinge
tel. 06-55077677
E-mail: zeeuwsnetjesgeregeld@gmail.com

Dorpsraad

Voorzitter
J. Winthagen
06-26518927
jwinthagen@zeelandnet.nl

Secretaris:
K.I. Kik
Van Hattumstraat 16
4437 AG  Ellewoutsdijk
06-50211824
famkik@live.nl