Extra gesprekken over mogelijke nieuwbouw kerncentrales

In navolging van de ‘Nazomergesprekken’ organiseert de gemeente Borsele op 14 en 19 december ‘Midwintergesprekken’ voor de inwoners van Nisse, ’s-Heer Abtskerke, ’s-Gravenpolder, Heinkenszand, Hoedekenskerke, Kwadendamme, Baarland en Oudelande over de mogelijke komst van nieuwe kerncentrales in Borssele. Burgemeester Gerben Dijksterhuis en wethouder Kees Weststrate gaan graag met inwoners van die dorpen in gesprek onder welke voorwaarden nieuwbouw van kerncentrales voor hen mogelijk is.

Aanleiding

Het Rijk wil twee nieuwe kerncentrales bouwen en zoekt daarvoor een geschikte locatie. Daarvoor kijkt het Rijk onder andere naar Borssele. Naar verwachting bepaalt het Rijk voor het einde van het jaar de voorkeurslocatie. Voordat de Rijksoverheid met de gemeente Borsele in gesprek wil gaan over nieuwbouw, willen we met onze inwoners hebben gesproken onder welke voorwaarden dat voor hen mogelijk is. Gemeente Borsele heeft daarom aangegeven al voor die tijd actief in gesprek te gaan met inwoners, grondeigenaren en andere belanghebbenden.

Midwintergesprekken

De gemeente Borsele stelt haar inwoners centraal in dit proces en wil als eerste zelf met direct omwonenden praten om te weten wat er speelt. Daarbij is het niet de vraag of men voor of tegen kernenergie is, maar welke voorwaarden er zouden moeten gelden als de vraag komt of er nieuwe kerncentrales in onze gemeente kunnen worden gebouwd. De gesprekken duren een uur en worden geopend door burgemeester Dijksterhuis. Daarna is er ruimte om met elkaar in gesprek te gaan, vragen te stellen en eventuele zorgen te uiten.

Data, tijden en locaties

Er is keuze uit onderstaande data en tijden:

- Woensdag 14 december, 16.00 – 17.00 uur, dorpshuis 's-Heer Abtskerke. Voor inwoners uit Nisse en ’s-Heer Abtskerke.

- Woensdag 14 december, 19.00 – 20.00 uur, dorpshuis ’s-Gravenpolder. Voor inwoners uit ’s-Gravenpolder.

- Woensdag 14 december, 20.30 – 21.30 uur, vergader- en congrescentrum De Stenge. Voor inwoners uit Heinkenszand.

- Maandag 19 december, 16.00 – 17.00 uur, dorpshuis Hoedekenskerke. Voor inwoners uit Hoedekenskerke.

- Maandag 19 december, 20.30 – 21.30 uur, dorpshuis Oudelande. Voor inwoners uit Baarland en Oudelande.

Aanmelden voor een van de gesprekken kan via www.borsele.nl/midwintergesprekken.