Frituurvet

Gebruikt frituurvet wordt vaak in de afvalbak of de riolering gegooid. Dit is jammer omdat het op deze manier tot problemen leidt en het vet gerecycled kan worden tot waardevolle stoffen zoals biobrandstof.

Frituurvet in het riool

Als frituurvet door de gootsteen of het toilet gespoeld wordt, stolt het in de leiding en zorgt het voor verstoppingen in de huisriolering, de gemeentelijke riolering en ook de rioolpersleidingen en de rioolwaterzuiveringen van het waterschap. Weggooien van frituurvet in het riool is verboden, ook via rioolkolken in de straat. 

Kosten

De ontstopping van uw huisaansluiting moet u uiteraard zelf oplossen. Ook als er in de gemeentelijke riolering problemen staan kunnen deze kosten verhaald worden op de veroorzakers. Als er geen directe veroorzaker gevonden kan worden betalen alle inwoners via de belastingen voor deze extra kosten. Dit is jammer omdat het onnodige kosten zijn.

Recycling van frituurvet tot HVO-diesel

Frituurvet kan goed hergebruikt worden. Omdat het frituurvet als grondstof voor biodiesel of HVO-diesel gebruikt kan worden, zijn er minder fossiele grondstoffen nodig. Dit is beter voor het milieu. Bij HVO-diesel heb je tot 90% minder CO2 uitstoot. Het bevat vrijwel geen zwavel of andere schadelijke stoffen. De HVO-brandstof kan met de normale dieselmotoren verbrand worden. Er is geen dure investering nodig om deze brandstof te gebruiken.  Wat is HVO diesel? 

Waar kunt u frituurvet inleveren?

Bij de (grotere) supermarkten, het plein van Baarland (bij het dorpshuis) en Nieuwdorp en de milieustraten kunt u vet inleveren. Het beste kunt u de originele verpakking gebruiken. 

Vragen

Heeft u vragen dan kunt u deze stellen aan de medewerkers van Team Leefomgeving via 0113-238383.