Gemeente Borsele herdenkt watersnoodramp

Vandaag hangt de vlag voor het gemeentehuis halfstok ter nagedachtenis aan de watersnoodramp van 1953. Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de dijken braken en grote delen van Zeeland en Zuid-Holland onder water kwamen te staan.

De ramp kostte aan 1.836 het leven. De schade aan huizen en bezittingen was enorm. Tienduizenden dieren verdronken in de enorme watermassa. Het water liet duizenden mensen achter met een levenslang trauma. Dit jaar herdenken we allen die slachtoffer zijn geworden van de ramp.

Fototentoonstelling

In gemeente Borsele overstroomden de dorpen Baarland, Ellewoutsdijk en Oudelande. In de hal van het gemeentehuis in Heinkenszand is heel de maand februari een fototentoonstelling te zien met foto’s van de overstroomde dorpen. Er zijn vijftig foto’s geselecteerd uit het gemeentearchief. De foto’s geven een beeld van de enorme impact die de watersnoodramp heeft gehad.

Daarnaast zijn er twee foto’s van fotograaf Rem van den Bosch geëxposeerd. De foto’s leggen een link met het heden. De vraag die centraal staat op de foto’s is: hoe hoog komt het water nu als de dijken breken? De modellen op de foto’s geven op ladders aan hoe hoog het water nu zou komen bij een overstroming.

Burgemeester Gerben Dijksterhuis stond in zijn maandelijkse schrijfsel in de Bevelandse Bode ook stil bij de watersnoodramp. Het schrijfsel kunt u hier vinden.