Gemeente Borsele speelt mee in het NK Tegelwippen

Zeker 100 Nederlandse gemeenten treffen elkaar vanaf 21 maart in het jaarlijkse NK Tegelwippen. Ook de gemeente Borsele doet mee! Het kampioenschap draait niet alleen om rivaliteit, maar heeft een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt de gemeente Borsele meer klimaatadaptief en biodivers.

Uit het recente rapport van het IPCC blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering nog ernstiger zijn dan gedacht. Het is niet alleen belangrijk dat de CO2-uitstoot drastisch aangepakt wordt, maar ook dat we ons fundamenteel aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. We moeten het samen doen, op grote én kleine schaal. In onze nabije omgeving kunnen we aan de slag. Uit onderzoek van Cobra GroenInzicht blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is. Tijd dus om samen aan de slag te gaan!

Gemeenten en inwoners samen aan de slag

Het NK Tegelwippen stimuleert gemeenten om samen met inwoners effectief te vergroenen. Bovendien draagt het initiatief bij aan de bewustwording van het effect van vergroening. Geveltuinen, bloemperken en tuinen met beplanting − in plaats van stenen − zorgen voor betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand.

Gezamenlijke aanpak voor een groener Nederland

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’. De komende twee jaar zullen er meerdere activiteiten worden georganiseerd in het kader van het vergroenen van tuinen. De activiteiten worden georganiseerd door een groot aantal groene organisaties. Zij hebben de handen ineengeslagen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met de inwoners.

Doe mee!

Heeft u tegels gewipt en vervangen voor groen? Geef de tegels dan op via Meedoen - NK Tegelwippen (nk-tegelwippen.nl) Dan worden ze opgeteld bij de Tegelteller van de gemeente Borsele. Wethouder Weststrate roept de inwoners van Borsele op om mee te doen. ‘Het lijkt misschien geen zoden aan de dijk te zetten, maar meedoen is ook in dezen belangrijker dan winnen. Een groenere woonomgeving begint vaak toch echt bij jezelf. Tegelwippen laat zien dat daar niet veel kosten aan verbonden zijn. Dus niet duur, maar wel duurzaam’.  De komende periode deelt de gemeente Borsele via haar gebruikelijke communicatiekanalen tips en tricks hoe inwoners met hun tuin aan de slag kunnen!