Heinkenszand

Heinkenszand is de grootste kern met ongeveer 5430 inwoners. Het dorp is bestuurlijk centrum van de gemeente Borsele. Heinkenszand was oorspronkelijk een apart eiland en is ontstaan als dijkdorp. Het is een dorp met ruime nieuwbouwwijken. De inwoners komen uit alle delen van Nederland. Velen vinden hun werk in het Sloegebied.

De voorzieningen in Heinkenszand zijn erg goed. Midden in het dorp vindt u veel winkels. 'De Stenge' is een ontmoetingscentrum met sporthal. U vindt er ook een bibiotheek. Er worden tentoonstellingen en vergaderingen gehouden. Ook zijn er shows en popfestivals.
Vlakbij ligt 'Stelleplas'. Hier is een zwembad, camping en vakantiebungalowpark.

U kunt een herder met zijn schaapskudde tegenkomen. De kudde heeft onderdak in een kooi aan de Nieuwkamersedijk. Deze ligt tussen Heinkenszand en Nisse. Langs de dorpsstraat staat de rooms-katholieke kerk uit 1864. Dit is een rijksmonument. Hij is gebouwd in een stijl die ze neogotiek noemen. Het ligt op het terrein van het voormalig kasteel van de Heren Van Schengen. Om het terrein heen ligt nog een oude slotgracht.
Ook de hervormde kerk uit 1844 is zeker de moeite waard. Deze is gebouwd in Waterstaatsstijl. Verder vindt u in Heinkenszand het beschermd natuurgebied Landlust.

Geschiedenis

Voor de westkust van Zuid-Beveland ontstond in de veertiende eeuw als opwas het eiland Heinkenszand. Het lag in het stroomgebied tussen de Schenge en de Zwake.  De Heren Van Schengen hebben het bedijkt en met nieuwe polders uitgebreid. De bewoners gebruikten een veer naar het vasteland van Zuid-Beveland. Omstreeks 1420 werd een dam aangelegd. Daarmee was het veer overbodig. Daarna groeide het aantal inwoners. Kroniekschrijver Smallegange noemde het 'seer ryk' aan inwoners. In de latere eeuwen diende Heinkenszand als een soort centrumgemeente.

Het dorp was indrukwekkend, vooral door de kastelen. Later werden dit de buitenplaatsen Watervliet en Barbestein. Watervliet was bekend door de door Daniël Marot ontworpen tuinen. Een overblijfsel hiervan is Landlust. En aan het grote Barbestein herinnert de gracht rond de rooms-katholieke kerk nog. Ook de begraafplaats met de in 1912 gebouwde Lourdesgrot.

Heinkenszand was van de landbouw afhankelijk. Net zoals de andere plattelandsgemeenten in de Zak van Zuid-Beveland. Ze zijn gelegen in een gebied met talloze polders en weeltjes. De inwoners zijn gemengd van religie. De oude kerk, van voor de Reformatie, werd afgebroken. Een nieuwe hervormde kerk verrees in 1843.

Dorpshuis

Ontmoetingscentrum 'De Stenge'
Stengeplein 1
4451 CZ Heinkenszand
tel. (0113) 561865
website: http://www.destenge.nl/

Postadres 'De Stenge'
Sportfondsen Borsele B.V.
Postbus 11
4450 AA Heinkenszand

Dorpsraad

Per 1 januari 2023 heeft Heinkenszand geen dorpsraad meer.