“Iedereen is gebaat bij een Kansrijke Start”

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. Daarom werken onder andere de gemeente Borsele, de jeugdgezondheidszorg en de geboortezorg sinds 2022 nauw samen in het actieprogramma Kansrijke Start. We vroegen Sonja van der Linden van de Provinciale Kraamzorg en Jolien Dekker van Verloskundigenpraktijk Borsele hoe zij terugkijken op het eerste jaar Kansrijke Start. "Een goede start is zo belangrijk. Dan heb je de helft al gewonnen.”

In geen enkele andere periode van een mensenleven worden zoveel mijlpalen bereikt als in de eerste 1000 dagen. Deze periode van conceptie tot het tweede levensjaar is cruciaal voor een goede ontwikkeling van jonge kinderen, hun gezondheid op volwassen leeftijd en de gezondheid van volgende generaties.

Vanuit Kansrijke Start Borsele bundelen professionals uit het medisch en sociaal domein hun krachten om ouders voor, tijdens en na de zwangerschap te ondersteunen. Dit doen ze door samen te werken in een zogenaamde lokale coalitie. Aan deze coalitie nemen bijvoorbeeld de gemeente Borsele, de GGD, kraamzorgorganisaties en verloskundigenpraktijk Borsele deel.

Eerst algemeen nummer, nu een contactpersoon

Sonja van der Linden is kraamzorgconsulente en kraamverzorgster bij dé Provinciale Kraamzorg. Vanaf het begin is ze betrokken bij Kansrijke Start Borsele. Als kraamzorgconsulente bezoekt Sonja aanstaande ouders. Tijdens het bezoek legt ze uit wat de kraamzorg doet, wat ze voor hen kan betekenen, om de behoeften te peilen en om vragen te beantwoorden.

Foto van Sonja van der Linden
Sonja van der Linden kraamzorgconsulente en kraamverzorgster bij dé Provinciale Kraamzorg

"Een aantal jaar geleden deden we dit bezoek later in de zwangerschap, nu bewust eerder -rond de 25 weken zwangerschap. Zo kunnen we nog hulp inzetten als dat nodig is. Het is zo belangrijk dat kindjes een goede start krijgen. Als de basis goed is, heb je al de helft gewonnen.” Wanneer (aanstaande) ouders hulp kunnen gebruiken, legt Sonja contact met organisaties die kunnen helpen. Dat gaat door Kansrijke Start een stuk sneller dan eerst.

"Het fijne aan de samenwerking bij Kansrijke Start is dat we nu precies weten welke organisaties kunnen helpen en bij wie we moeten zijn met vragen. Eerder hadden we een algemeen nummer, nu een contactpersoon. Het is fijn om niet meer via een hoofdkantoor te hoeven bellen, maar dat we nu gelijk bij de juiste persoon zijn.”

Stevige basis

Jolien Dekker is verloskundige bij Verloskundigenpraktijk Borsele. Ook hun praktijk is vanaf het begin partner van Kansrijke Start. "Ik ben heel blij dat dit zo is opgezet. Hiermee nemen de gemeente en de andere partijen mij werk uit handen. Want nu zijn de lijntjes kort en kunnen we iedereen gelijk naar de juiste persoon of instantie doorverwijzen."

"Iedereen die zwanger is, gaat wel naar de verloskundige. Maar soms komt tijdens een zwangerschap ook sociale problematiek aan het licht, waar iemand nog geen hulp bij heeft maar die eigenlijk wel nodig heeft. Vroeger werd dat soms ook mijn problematiek. Het kostte me veel tijd en energie, want ik ben daarvoor niet opgeleid maar wist ook niet goed naar wie ik hen kon doorverwijzen. Nu weet ik precies wie ik waarvoor kan bellen."

"En een goede start voor kinderen is zo belangrijk, voor hun hele verdere leven. Als je een huis op een stevige basis bouwt, staat het stevig, anders valt het op den duur om. Dat is met mensen net zo. En als je basis goed is, maak je later waarschijnlijk ook minder gebruik van sociale voorzieningen en gezondheidszorg. Dus iedereen is erbij gebaat dat kinderen vanuit een kansrijke start opgroeien.”

Wilt u meer weten over Kansrijke Start? Kijk dan op deze webpagina.

Foto Jolien Dekker
Jolien Dekker verloskundige bij Verloskundigenpraktijk Borsele