Kamerbrief minister Hermans over voortgang nieuwbouw kerncentrales
Minister Hermans (Klimaat en Groene Groei) stuurde op 16 mei een brief over de voortgang van de nieuwbouw van kerncentrales aan de Tweede Kamer. De brief bevat onder meer informatie over de projectprocedure, de technische haalbaarheidsonderzoeken, de voortgang van het Rijk-Regiopakket, de financiering en de oprichting van een deelneming en de voorgenomen bedrijfsduurverlenging van de bestaande kerncentrale.
- Lees de Kamerbrief
- Nieuwsbericht over de Third Party Review op www.overkernenergie.nl
- Nieuwsbericht over de Kamerbrief
Volgende stap in de projectprocedure
In de zoektocht naar een geschikte locatie voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales onderzoekt het ministerie zeven locaties: het EPZ-terrein naast de kerncentrale in Borssele, het voormalig Thermphos-terrein in Vlissingen, de Mosselbanken/Paulinapolder in Terneuzen, de Alexiahaven-westzijde op Maasvlakte II, de Westereemweg/Emmapolder, de Eemshavencentrale en de Eemscentrale in de Eemshaven. Van 16 mei tot en met 26 juni 2025 kan iedereen reageren op het onderzoeksvoorstel, de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau, en het participatieplan.
Het locatieonderzoek bestaat uit een milieueffectrapportage (plan-MER) en een Integrale Effecten Analyse (IEA). Het plan-MER brengt per locatie de effecten op het milieu in kaart. De IEA beschrijft naast milieuaspecten (uit de plan-MER) ook aspecten rond omgeving, kosten, techniek en toekomstvastheid. Bij toekomstvastheid gaat het bijvoorbeeld over de raakvlakken met andere projecten die in dezelfde gebieden spelen, zoals ammoniakopslag, waterstofinfrastructuur en aanlandingen voor windenergie op zee. Bij omgeving gaat het onder andere over bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak. Op basis van de informatie uit de onderzoeken (plan-MER en IEA) nemen de ministers van Klimaat en Groene Groei en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening een besluit over de locatie voor de bouw van de kerncentrales. Dit besluit wordt na de zomer van 2026 gepubliceerd
Meer informatie over de procedure, de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau, informatiebijeenkomsten en hoe u een reactie kunt indienen, is te vinden op www.rvo.nl/nieuwbouw-kerncentrales.
Meer informatie over de procedure, de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau, informatiebijeenkomsten en hoe u een reactie kunt indienen, is te vinden op de volgende websites van het Rijk:
Technische haalbaarheidsstudies
Bouwers van kerncentrales voerden technische haalbaarheidsstudies uit op locatie Borssele (terrein naast de kerncentrale). Amentum, een onafhankelijk bureau, controleerde vervolgens de bevindingen (Third Party Review). De studies leveren nieuwe kennis op over de locatie Borssele en over wat er nodig is op andere locaties om de technische haalbaarheid te onderzoeken. Uit de studies blijkt dat zes factoren de meeste invloed hebben op de kosten en de tijd die nodig is voor het project: (de afwezigheid van) transportinfrastructuur, ondergrond en funderingen, koelwateroplossing, beschikbaar land en bouwplanning, externe risico’s en benodigde overstromingsbescherming.
Het ministerie verwacht dat op alle locaties aanpassingen nodig zijn om de bouw van kerncentrales mogelijk te maken. Aanvullend technisch onderzoek op de andere locaties is nodig om een goede vergelijking te kunnen maken en conclusies te trekken over de locatie voor de bouw van de kerncentrales.
Meer informatie over de technische haalbaarheidsstudies gericht op de locatie Borssele is te vinden op:
- Nieuwsbericht over de Third Party Review op www.overkernenergie.nl
- Third Party Review (totaal, in het Engels)
- Third Party Review hoofdstuk 1 (in het Nederlands)
- Third Party Review hoofdstuk 1 (in het Nederlands)
Kosten en planning
Een eerste inschatting van de kosten voor de kerncentrales ligt tussen de € 20 en € 30 miljard. De uiteindelijke kosten zijn nog van veel factoren afhankelijk, zoals de bouwer en de locatie. Ook de bouwtijd van de kerncentrales kent nog een grote mate van onzekerheid. Amentum geeft aan dat eind jaren 30 op zijn vroegst haalbaar lijkt.
Langer openhouden van kerncentrale Borssele
Het kabinet wil dat de bestaande kerncentrale in Borssele langer openblijft. Daarvoor is een aanpassing van de Kernenergiewet nodig. Een wetsvoorstel daarvoor is eerder al openbaar gemaakt en iedereen kon hierop reageren. Als laatste stap vraagt het kabinet nu advies aan de Raad van State over het wetsvoorstel om het daarna naar verwachting na de zomer aan te bieden aan de Tweede Kamer. De wet kan pas in werking treden als de Tweede Kamer ermee akkoord gaat.
Lees meer informatie over de procedure voor de bedrijfsduurverlening van de kerncentrale in Borssele
Meer informatie
Lees de volledige kamerbrief op de website van de Tweede Kamer
Inloopavonden en webinar
Het ministerie organiseert inloopavonden op 26 mei in Heinkenszand (De Stenge), op 27 mei in Vlissingen (Hogeschool Zeeland) en op 4 juni in Terneuzen (CO3 Campus). U kunt tussen 19.00 en 21.00 uur vrij in- en uitlopen. Tijdens de bijeenkomsten is er gelegenheid tot het stellen van vragen, delen van zorgen en het indienen van inspraakreacties.
Op 21 mei van 19.30 tot 21.30 uur is er een webinar (digitale informatiebijeenkomst). U kunt het webinar volgen via de website www.overkernenergie.nl.
Kijk ook regelmatig op de website www.overkernergie.nl voor nieuwe berichten over de ontwikkelingen rond kernenergie.