Klimaat verandert. Wat doen we eraan?

We merken het allemaal: het weer wordt extremer. Zomers zijn droger en heter, maar soms valt er ook ineens veel regen. De kans op wateroverlast, droogte, hitte en overstromingen neemt toe. Dat heeft gevolgen voor onze gezondheid, natuur, landbouw en veiligheid.

Wat is het?

Klimaatadaptatie betekent: ons aanpassen aan het veranderende klimaat, zodat schade zoveel mogelijk beperkt blijft. De gemeente Borsele werkt hierin samen met het Rijk, de Provincie Zeeland, waterschappen en andere gemeenten. We letten op klimaatverandering bij nieuwe woonwijken, wegen en bedrijventerreinen. Hoe we dat precies doen, staat in de gezamenlijke klimaatadaptatiestrategie voor Zeeland.

Vier thema’s

Klimaatadaptatie draait om vier hoofdthema’s:

Wateroverlast

Hoosbuien komen steeds vaker voor: in korte tijd valt veel regen. Dat water moet goed worden opgevangen of afgevoerd, zodat straten en huizen droog blijven.

Overstromingen

Door de stijgende zeespiegel en zouter grondwater neemt de kans op overstromingen toe. Ook de rivieren kunnen bij hoogwater problemen geven. Nederland investeert veel in bescherming tegen overstromingen. Wij doen dat samen met Rijkswaterstaat en andere provincies.

Hitte

De zomers worden warmer. Dat zorgt voor gezondheidsrisico’s, vooral voor ouderen. Ook ontstaan problemen met bijvoorbeeld wegen en bruggen. We kijken bij inrichting van de openbare ruimte hoe we hitte kunnen beperken, bijvoorbeeld met meer groen.

Droogte

Het regent in de zomer minder vaak, waardoor de grond uitdroogt. Landbouw en natuur lijden daaronder. Ook het grondwater wordt zouter en lager, wat kan zorgen voor bodemdaling en schade aan gebouwen.

 

Klimaatverandering raakt ons allemaal. Kijk op de website van Zeeland verandert mee wat u zelf kunt doen om uw omgeving groener en klimaatvriendelijker te maken.