Melding kapotte straatverlichting

Algemeen

Meldingen

Is de openbare verlichting in uw omgeving kapot of aangereden? Meld dit dan via bovenstaande knop.  Op deze site kunt u gemakkelijk een storing melden door het betreffende lichtpunt op de kaart te aan te klikken. Dit kunt u doen via de computer, maar ook met uw smartphone of tablet.

Als u denkt dat een lamp kapot is, is het belangrijk dat u dit tussen zonsondergang en 23.00 uur waarneemt. Dan moeten alle lantaarnpalen branden. Na 23.00 uur gaat er een deel van de verlichting uit. Bij het melden van een storing is het van belang dat u de juiste lantaarnpaal selecteert. Dit kunt u controleren aan de hand van het nummer wat op de mast staat en het huisnummer waarvoor de mast staat. Als u op de hoogte gehouden wilt worden van de melding kunt u uw contactgegevens invullen.

Voor overige vragen of opmerkingen over de openbare verlichting, kunt u contact opnemen met de gemeente. Mail: info@borsele.nl of bel 0113-238383.

Openbare verlichting algemeen

Openbare verlichting is de verlichting van de openbare weg en van andere openbare ruimtes zoals parken en pleinen. Het onderhoud van de verlichting is door de gemeente uitbesteed aan een aannemer. De verantwoordelijkheid ligt wel bij de gemeente, maar dit geldt alleen voor de verlichting binnen de bebouwde kom. De overige verlichting binnen de Gemeente Borsele is in beheer van het waterschap, provincie of woningcorporaties.

De gemeente plaatst openbare verlichting voor de verkeersveiligheid en de sociale veiligheid. Vanuit verkeersveiligheidsoverwegingen brengt de gemeente in ieder geval verlichting aan bij kruisingen, bochten en obstakels. Voor de sociale veiligheid brengen wij ook verlichting aan op belangrijke doorgaande fiets- en voetpaden, tunnels en pleinen. In achterpaden plaatst de gemeente alleen oriëntatieverlichting op de kruispunten en of lange rechte stukken. Dit alleen als het achterpad ook eigendom is van de gemeente. In andere gevallen is bijvoorbeeld de woningstichting de beheerder.

Schakeltijden

De verlichting in de bebouwde kom wordt 15 minuten na zonsondergang ingeschakeld. Wanneer de verlichting wordt uitgeschakeld is per lantaarnpaal verschillend. Een klein deel van de verlichting is avondverlichting, deze verlichting schakelt om 23.00 uur uit. In de meeste gevallen blijft de verlichting gedurende de nacht branden. Deze lampen worden gedurende de nacht gedimd naar de helft van het vermogen om zo lichthinder te beperken en energie te besparen.

Energie efficiënte verlichting

In de Gemeente Borsele wordt nu structureel LED verlichting toegepast. Deze lampen verbruiken de helft van de energie van de bestaande spaarlampen, vergen minder onderhoud en zijn een stuk minder storingsgevoelig. LED heeft de eigenschap dat het minder strooilicht geeft en dus minder lichtvervuiling.

De ontwikkelingen op het gebied van openbare verlichting gaan snel. De verwachting is dat we de verlichting in de toekomst slim kunnen schakelen, dimmen en op afstand bedienen. De Gemeente Borsele houdt deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en stapt in als dit sociaal en financieel verantwoord is. Een vereiste is dat deze ontwikkelingen niet mogen leiden tot kapitaalvernietiging van de bestaande installatie.

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Mail dan naar: info@borsele.nl.

Deze video laat u zien hoe er met openbare verlichting, die valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente, wordt omgegaan.