Nadrukkelijk aandacht voor impact inwoners nu Borssele is aangewezen als voorkeurslocatie voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales

Op vrijdag 9 december bracht de ministerraad via een kamerbrief naar buiten; Borssele is voorkeurslocatie als het gaat om het bouwen van twee nieuwe kerncentrales. Ook is er een intentieverklaring ondertekend om de huidige kerncentrale langer open te houden. Burgemeester Gerben Dijksterhuis begrijpt dat Borssele de voorkeurslocatie is geworden, maar vraagt nadrukkelijk aandacht voor de impact van alle ontwikkelingen op de inwoners van de gemeente.

Er is in de gemeente draagvlak voor de bestaande situatie, maar er zijn ook kritische geluiden en zorgen als het gaat om nieuwbouw. De komst van twee nieuwe kerncentrales heeft grote impact op onze inwoners, hun leefkwaliteit en hun veiligheidsgevoel. Deze ontwikkeling staat voor onze inwoners niet op zichzelf. Zoals onze inwoners zelf ook zeggen: “Het komt van alle kanten; het industriële Sloegebied, aanlanding van Wind op Zee, een nieuw hoogspanningsstation, nieuwe hoogspanningsmasten, de bestaande kerncentrale en TenneT is hier voorlopig ook nog volop bezig”.

In gesprek blijven

Het kabinet heeft besloten om kernenergie in te zetten als aanvulling op de energiemix. Vooruitlopend op het besluit van het Rijk over de voorkeurslocatie van nieuwe kerncentrales vonden wij het als gemeente belangrijk om vroegtijdig in gesprek te gaan met onze inwoners over de voorwaarden waaronder nieuwbouw voor hen bespreekbaar is. In oktober en november bezochten we daarom 7 dorpen en spraken daar zo’n 90 inwoners. Op 14 en 19 december volgen ook nog gesprekken in de overige dorpen. Daarnaast is er een digitale vragenlijst verspreid onder alle huishoudens zodat inwoners ook digitaal hun input kunnen meegeven over dit onderwerp. “Inwoners hebben tijdens persoonlijke gesprekken al aangegeven dat zij een actieve rol van ons willen zien. Zo verwachten inwoners dat de gemeente in het belang van de inwoners regie houdt over het proces van de Rijksoverheid, omdat er al veel ontwikkelingen zijn in de omgeving met verschillende partijen en de inwoners soms door de bomen het bos niet meer zien. Wij blijven dus de belangenbehartiger van de inwoners richting het Rijk”, aldus burgemeester Gerben Dijksterhuis.

Afspraken maken in 2023

“Het is dus geen vanzelfsprekendheid dat er zomaar twee kerncentrales bij kunnen komen. Inwoners verwachten dat als hun achtertuin de functie van groene meterkast van Nederland krijgt, het Rijk daarvoor investeert in de versterking van de leefkwaliteit van Borsele. In de loop van volgend jaar willen we onze voorwaarden in kaart hebben. Het komende jaar gebruiken wij dan ook wat ons betreft om tot afspraken te komen met het Rijk hoe de impact op de omgeving zo klein mogelijk gehouden wordt en we de leefkwaliteit vergroten”, aldus de burgemeester.

Vervolgstappen van het Rijk

Op vrijdag 2 december bracht minister van Klimaat en Energie Rob Jetten al een bezoek aan het dorp Borssele om in gesprek te gaan met inwoners. Hij sprak met vertegenwoordigers van dorpsraden, ondernemers en jongeren over hun zorgen en vragen. Zijn komst naar het dorp werd erg gewaardeerd. De inwoners kregen alle ruimte om hun verhaal te doen. De minister snapt de zorgen die er zijn over de impact op de omgeving. Hij heeft toegezegd begin volgend jaar, in overleg met inwoners, een participatieplan op te gaan stellen. Het Rijk gaat daarnaast volgend jaar stappen zetten om tot een concreter plan te komen. Zo start men volgend jaar met de Milieu Effect Rapportage (MER). De definitieve locatiekeuze zal volgens het Rijk op zijn vroegst eind 2024 plaatsvinden.

Op www.borsele.nl/kernenergie staat meer informatie en een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.