Reactie Borsele op onderzoeksopzet verkenning locaties nieuwbouw kerncentrales

De gemeente Borsele diende een reactie in op de onderzoeksopzet (concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau) voor de verkenning van geschikte locaties voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. We vragen het Rijk nadrukkelijk om de Borselse Voorwaarden en de bevindingen uit het Impactrapport ‘Lusten en lasten in balans’ in het onderzoek te betrekken. Daarnaast willen we dat het Rijk duidelijk aangeeft welke criteria het hanteert bij de locatiekeuze en dat er zorgvuldig wordt gekeken naar de optelsom van alle grootschalige energieprojecten in de regio. De onderzoeksopzet ligt nog tot en met 26 juni ter inzage. Iedereen die wil, kan een reactie indienen.

Lees de volledige inspraakreactie van de gemeente Borsele.

Aandacht voor optelsom en een zorgvuldige en transparante aanpak

Wethouder Kees Weststrate (Ruimtelijke Ordening): “De mogelijke bouw van twee nieuwe kerncentrales roept bij onze inwoners en bij ons vragen en zorgen op over veiligheid, onze leefkwaliteit en de toekomst van onze regio. Het is een project met ontzettend veel impact. In onze reactie vragen we bij het Rijk dan ook opnieuw aandacht voor de optelsom van energie-initiatieven in de regio. Ook vragen we om een zorgvuldige en transparante aanpak waarbij alle relevante feiten en effecten in samenhang worden bekeken. Onze Borselse Voorwaarden en ons impactrapport zijn daarbij, wat ons betreft, belangrijke input.”

Zorgen over infrastructuur, veiligheid en vertraging

We benoemen ook de kwetsbaarheid van de bestaande Zeeuwse infrastructuur. Verder zijn er zorgen over veiligheid, zoals de risico’s van de omliggende risicovolle bedrijven en routes voor gevaarlijke stoffen in de omgeving van de potentiële locaties voor de nieuwe kerncentrales. Als nieuwbouw van kerncentrales met zich meebrengt dat aanvullende energie-infrastructuur nodig is, dan moet deze ondergronds worden aangelegd. Tot slot vragen we aandacht voor het beperken van verdere vertraging op dit dossier en de periode van onzekerheid voor onze inwoners niet nog langer te maken.