Open dag 2022

Datum
tot
Locatie
Gemeentehuis en raads-en trouwboerderij
Aanvullende gegevens
tijdens de langste braderie van Zeeland in de dorpsstraat

Binnenkijken bij de gemeente Borsele? Kom op zaterdag 9 juli naar onze Open dag!

In 2020 bestond onze gemeente 50 jaar. Eén van de mooie ideeën om dit te vieren, was om een Open dag te organiseren voor onze inwoners. Door de opkomst van het coronavirus kon dit in 2020 niet doorgaan, maar we willen de Open dag deze zomer alsnog organiseren! We sluiten aan bij de braderie van de Winkeliersvereniging Heinkenszand op zaterdag 9 juli, tussen 9.30 en 16.30 uur. We openen onze deuren voor onze inwoners om een kijkje te komen nemen bij de gemeente.

Wat kun je verwachten op deze dag?

Trouwen met je knuffel in de trouwzaal

In de trouwzaal van onze trouwboerderij kunnen kinderen tijdens de Open dag trouwen met hun lievelingsknuffel. Hiervoor zijn speciaal trouwambtenaren aanwezig. Uiteraard zetten we alles op de foto én als cadeautje krijgen de kinderen een echt trouwboekje mee naar huis!

Oude dorpsfilms bekijken

In de foyer van de trouw- en raadsboerderij spelen doorlopend verschillende dorpsfilms uit het archief. Wist je dat deze films ook te koop zijn bij onze collega's van het archief?

Tentoonstelling van bijzondere archiefstukken

In de hal van het gemeentehuis stellen we diverse bijzondere archiefstukken tentoon van 50 jaar gemeente Borsele en de voormalige gemeenten. 

Test je kennis van de gemeente en maak kans op een leuke prijs

Tijdens de Open dag kun je meedoen aan een kennisquiz over onze gemeente. Zo’n 35 vragen over 50 jaar gemeente Borsele, onder andere over feiten en cijfers, maar ook over kenmerkende gebouwen en bijzondere sporten in Borsele. We verloten onder alle goede inzendingen vijf energiebespaarboxen ter waarde van zo’n €90,-.  Meedoen? Je vindt de vragenlijsten, en de bus voor de inzendingen, in de hal van het gemeentehuis. De winnaars krijgen in de week na de Open dag bericht van ons.

Maak een reis door de tijd en zie de veranderingen in 50 jaar tijd

In het gemeentehuis maak je een reis door de tijd via een interactieve presentatie over onze gemeente. Leer meer over de oude gemeentehuizen van de voormalige gemeenten, zie via oud kaartmateriaal hoe de haven van Borsele-West door de jaren heen is gegroeid of bekijk foto's van diverse dorpen in de loop van 50 jaar. 

In gesprek met de kinderburgemeester

Tip voor Thomas? Deel 't op de Open dag! Thomas Heijboer is dit jaar onze Kinderburgemeester. Heb jij een goed idee, een goede tip of een leuk initiatief dat je bij Thomas onder de aandacht wilt brengen? Loop dan bij hem langs op de Open dag op zaterdag 9 juli tussen 10.00 en 12.00 uur en deel het met hem.
Thomas staat met een wensboom waar iedereen zijn of haar tip voor Thomas als kinderburgemeester of voor onze gemeente van de toekomst in kan hangen. Tips of ideeën die Thomas uit kan voeren in zijn laatste periode als kinderburgemeester, neemt hij mee. Voor de overgebleven ideeën kijkt hij of er op een andere manier eventueel aandacht aan kan worden besteed.

Op de foto met de ambtsketen van de burgemeester

Hoe herken je een burgemeester? Vaak aan de ambtsketen die hij of zij draagt. Tijdens de Open dag kan je in de raadzaal je even burgemeester wanen door met de ambtsketen op de foto te gaan. En wie weet, loop je ook nog wel burgermeester Gerben Dijksterhuis tegen het lijf!

Waar gaat je belastinggeld heen?!

Altijd al benieuwd geweest waar het belastinggeld dat betaald wordt in Borsele precies naartoe gaat? Bekijk dan de presentatie in het gemeentehuis tijdens de Open dag. 

Kunst van Oekraïense vluchtelingen die in onze gemeente verblijven

Onder de Oekraïense vluchtelingen die de gemeente Borsele opvangt, zitten ook enkele kunstenaars. Zij stellen graag hun kunstwerken tentoon tijdens de Open dag. 

Collega's van Jong Borsele vertellen waarom het leuk werken is bij de gemeente

Ben jij het talent dat wij zoeken en wil jij je volop ontwikkelen binnen onze gemeente? Wij zijn continu op zoek naar (jong)professionals. Collega’s van Jong Borsele staan tijdens de Open dag bij de Jong Borsele-Bar om te vertellen waarom het zo leuk is om te werken bij de gemeente. Maak onder het genot van een drankje een praatje met onze HR-adviseur en kom er achter welke mooie uitdagingen er allemaal zijn bij de gemeente Borsele!

Soccer darts met JongerenRaad Borsele

Fan van voetbal en ook in voor een potje darten? Kom tijdens de Open dag een potje soccer darts spelen met de dames en heren van de Jongerenraad Borsele!

Drugslabs leren herkennen met de Bijtende bende

Wist je dat het dumpen en lozen van afval uit illegale drugsproductie leidt tot milieuschade in Nederland? En dat in het verleden zelfs een waterzuiveringssysteem stilgelegd moest worden vanwege een grote hoeveelheid drugsafval? Leer drugscriminaliteit herkennen en breng een bezoekje aan de Bijtende Bende. Je gaat zelf op zoek naar signalen van drugscriminaliteit. Speur je mee? De Bijtende Bende vertelt je meer over drugsafval en milieuschade. Ze staan aan de voorzijde van de raads- en trouwboerderij.

Maak kennis met het VrijwilligersHuis

Sinds 1 januari van dit jaar werken de collega's van het VrijwilligersHuis vanuit het gemeentehuis. Zij laten tijdens de Open dag graag hun nieuwe kantoor zien. Maak ook direct kennis met de Borselse sprinter of met de adviesraden van de gemeente!

Materieel van de Buitendienst

Kom jij spijkerbroekhangen aan de voorlader van onze tractor? Of zet je de snelste tijd bij het hindernisspel van onze collega's van de Buitendienst? Onze collega's staan met verschillende voertuigen naast het gemeentehuis. Ook is er een informatiekraampje en vertellen ze graag meer over het werk dat zij doen!

Verkoop dorpsboeken en vlaggen

In de hal van het gemeentehuis verkopen we diverse dorpsboeken (€4,-) en vlaggen. Zo is de nieuwe dorpsvlag van Kwadendamme te koop voor €15,- en verkopen we Schotse en Canadese vlaggen voor €7,50. 

En nog veel meer…

De diverse activiteiten vinden plaatsen in en rondom het gemeentehuis en de raadsboerderij. Parkeren kan op de parkeerplaats achter het gemeentehuis of op het Kamilleplein. 

Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie over de Open dag!