's-Gravenpolder

's-Gravenpolder is ontstaan in 1317. Het heeft ruim 4500 inwoners. Het is het op één na grootste dorp van de gemeente Borsele. Het ligt in een echt Zeeuws landschap. Er zijn veel boomdijken en boomgaarden.

In het centrum van het dorp staat de Nederlands-Hervormde kerk. De kerk dateert uit de veertiende eeuw. De bouwstijl is gotisch. De vierkante onderbouw en de achtkantige bovenbouw zijn opvallend. Aan de rand van het dorp staat een prachtige oude korenmolen 'de Korenhalm'.

Er zijn veel voorzieningen in 's-Gravenpolder. Sporthal 'De Zwake' biedt de inwoners volop mogelijkheden. Woonzorgcomplex 'Vorsvliet' heeft een mooie binnentuin en moderne vormgeving.

Geschiedenis

In 1315 werden hooggelegen schorren voor de kust van het gehucht Voirtrappe bedijkt. De Hollandse graaf had hier opdracht voor gegeven. Een jaar later kon er al in de nieuwe polder geoogst worden. Dat was ook het begin van een bescheiden nederzetting midden in de polder van de graaf (des graven polder). Eerst werd dit Voirtrappe genoemd. Later werd de naam Sgravenpolder steeds meer gebruikt.
Eeuwenlang lag het dorpje aan het diepe vaarwater van de zeearm De Zwake. Deze scheidde de eilanden Borselen en Zuid-Beveland van elkaar. Aan die situatie kwam in 1445 een einde. Toen werd ter hoogte van 's-Gravenpolder een dam dwars door de stroom gelegd. Deze dam is de huidige Lenshoekdijk. Hij verbond de eilanden Borselen en Zuid-Beveland met elkaar.
Door de eeuwen heen bleef 's-Gravenpolder een klein dorp. Door de kroniekschrijvers werd er niet veel aandacht aan besteed. Wel werd gesproken over de fraaie omgeving waarin het dorp lag. Men sprak over 'de welbeplante straatweg naar het dorp' en 'een bekoorlijk oord, waar het watertje de Zwake een groote aangenaamheid bijzet'. De fraai opgeknapte Nederlands Hervormde kerk is aan het eind van de Middeleeuwen herbouwd, in een andere vorm dan het oorspronkelijke ontwerp.

Dorpshuis

Dorpshuis 'Ons Dorpsleven'
Poelvoordestraat 3
4431 BP 's-Gravenpolder
tel. (0113) 311460

De voorzitter:
dhr. B. Kooiker
Siguitsedijk 27
4434 NB Kwadendamme
0113-312315

Beheerder:
M.P. den Dekker
Esdoornstraat 13
4431 DH ‘s-Gravenpolder
tel. (0113) 639624
E-mail: onsdorpsleven@kpnmail.nl

Dorpsraad

Secretariaat:
Dhr. J. Paauwe
Magnoliastraat 19
4431 DN 's-Gravenpolder
e-mail: info@dorpsraadsgravenpolder.nl
internet: www.dorpsraadsgravenpolder.nl