Slag om de Schelde
In 2024 is het 80 jaar geleden dat de Slag om de Schelde plaatsvond. Deze cruciale slag luidde de bevrijding van Borsele, Zeeland en Nederland in. Het is voor de 80ste keer dat wij, in vrede en vrijheid, mogen herdenken dat het gebied waarin wij leven werd bevrijd. Dit gaan wij in 2024 en 2025 eervol herdenken in samenwerking met de vele initiatiefnemers, belangengroepen en onze inwoners.
De Slag om de Schelde; één van de grootste operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Britse, Canadese en Poolse troepen hebben de opdracht de Westerschelde, de toegangsweg naar Antwerpen, te veroveren op de Duitsers. De Antwerpse havens zijn voor de geallieerden van cruciaal belang voor de toevoer van troepen en materiaal. Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland en Walcheren vormen in het najaar van 1944 het toneel van een ongekende strijd. Zo’n 7500 militairen en bijna 2300 burgers - waarvan ongeveer 150 in de gemeente Borsele - sneuvelden.
Op deze pagina leest u meer over de Slag om de Schelde en de activiteiten die plaatsvinden om deze belangrijke mijlpaal in onze geschiedenis te herdenken en onze vrijheid te vieren.
Activiteiten in het kader van 80 jaar Slag om de Schelde
-
Herdenkingswandeling rondom Borssele
Datum -
Herdenkingswandeling rondom Driewegen
Datum -
Mallardmars – speciale Kennedymars van 80 kilometer
Datum -
Herdenking Baarland, met jaren ’40 muziek van de Bigband van de muziekschool
Datumtot -
Herdenkingsdienst Protestantse kerk Hoedekenskerke
Datum -
Herdenkingsconcert in ’t Kerkje van Ellesdiek
Datum -
Herdenking bij de kerk Hoedekenskerke
Datum -
Herdenking Nieuwdorp & Lewedorp
Datum -
Herdenking Borssele
Datum -
Bunkers Borssele open
Datumtot
80 jaar Slag om de Schelde in de gemeente Borsele wordt mede mogelijk gemaakt door het Vfonds. In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Door het hele land staan we erbij stil dat Nederland dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet werd bevrijd. We herdenken de slachtoffers die daarbij vielen.