Slag om de Schelde

In 2024 is het 80 jaar geleden dat de Slag om de Schelde plaatsvond. Deze cruciale slag luidde de bevrijding van Borsele, Zeeland en Nederland in. Het is voor de 80ste keer dat wij, in vrede en vrijheid, mogen herdenken dat het gebied waarin wij leven werd bevrijd. Dit gaan wij in 2024 en 2025 eervol herdenken in samenwerking met de vele initiatiefnemers, belangengroepen en onze inwoners.

De Slag om de Schelde; één van de grootste operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Britse, Canadese en Poolse troepen hebben de opdracht de Westerschelde, de toegangsweg naar Antwerpen, te veroveren op de Duitsers. De Antwerpse havens zijn voor de geallieerden van cruciaal belang voor de toevoer van troepen en materiaal. Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland en Walcheren vormen in het najaar van 1944 het toneel van een ongekende strijd. Zo’n 7500 militairen en bijna 2300 burgers - waarvan ongeveer 150 in de gemeente Borsele - sneuvelden. 

Op deze pagina leest u meer over de Slag om de Schelde en de activiteiten die plaatsvinden om deze belangrijke mijlpaal in onze geschiedenis te herdenken en onze vrijheid te vieren. 

Activiteiten in het kader van 80 jaar Slag om de Schelde

  • Highland Games by the Sea

    Datum

    Hét allerleukste krachtsport evenement van Zeeland is te bezoeken in Baarland. Iedere jaar in augustus strijden er sterke mannen en vrouwen! Dit jaar speciaal aandacht voor het jubileumjaar '80 jaar Slag om de Schelde'.

  • Mallard Wandeltocht

    Datum

    Op zaterdag 26 oktober 2024 (Kennedymars 25 oktober) zal door het wandeltocht comité van het Bevrijdingsmuseum de 14e editie van de – Mallard Wandeltocht – worden georganiseerd.