Stalen draaideur coupure Zwaakse Weel weer terug op z’n plek
Afgelopen maandag 14 juli is de gerestaureerde stalen draaideur teruggeplaatst in de monumentale coupure bij de Zwaaksedijk. Daarmee is een bijzonder stukje erfgoed in onze gemeente in ere hersteld.
De coupure is in 1927 aangelegd als doorgang voor de spoorlijn tussen Goes en Borssele. Het is een van de weinige nog overgebleven spoorcoupures in een binnendijk op Zuid-Beveland. Door de restauratie blijft deze historische plek toekomstbestendig. De terugplaatsing gebeurde in samenwerking tussen de gemeente Borsele en de Stoomtrein Goes-Borsele.
Waarom restauratie belangrijk is
Een coupure is een opening in een dijk die bij hoogwater afgesloten kan worden bijvoorbeeld met een deur of balken. Zo wordt het achterland beschermd tegen overstromingen. Tegenwoordig hebben we veel nieuwe mogelijkheden om onszelf te beschermen tegen water omdat dijken op andere manieren zijn versterkt. Maar juist daarom zijn de overgebleven coupures van waarde. Ze laten zien hoe we ons land beschermen tegen hoogwater, toen en nu, al gebeurt dat tegenwoordig steeds minder vaak op deze manier.
Herstelwerkzaamheden
Voorafgaand aan de terugplaatsing van de deur zijn er restauratiewerkzaamheden uitgevoerd aan de coupure. Zo is onder andere het metselwerk vernieuwd. Zulke werkzaamheden zijn periodiek nodig om dit soort historische constructies in goede staat te houden. Met het terugplaatsen van de deur blijft een belangrijk stukje van de dijkgeschiedenis bij de Zwaakse Weel bewaard.