Terugblik derde bijeenkomst Borselse Voorwaarden Groep

Op maandag 11 september was de derde bijeenkomst van de Borselse Voorwaarden Groep. Tijdens deze bijeenkomst vertelde de delegatie die een bezoek bracht aan Hinkley Point C in Engeland en omgeving over haar bevindingen. Vervolgens ging de Borselse Voorwaarden Groep voortvarend aan de slag met het formuleren van de voorwaarden voor grootschalige energieprojecten in de gemeente Borsele.

Bezoek aan Hinkley Point C

In een uitgebreide presentatie deelden de zeven afgevaardigde leden van de Borselse Voorwaarden Groep de opgedane ervaringen, kennis en leerpunten van hun bezoek aan Hinkley Point C en omgeving. Daar worden twee kerncentrales gebouwd. Ze kregen vanuit omwonenden, de bouwer van de kerncentrales en andere organisaties alle medewerking. Ze bezochten de bouwwerf, een opleidingsinstituut, de Hinkley campus (huisvesting voor werknemers) en één van de parkeerterreinen voor pendeldiensten. Ook spraken zij met de politie, beveiliging, een makelaar, een boer, dorpsraden en omwonenden. 

Klik hier voor hun presentatie, bevindingen en conclusies. 

Uitwerken voorwaarden

Na de presentatie over het bezoek aan Hinkley Point was er gelegenheid tot het volgen van een korte presentatie van een lokale expert op het gebied van ecologie, veiligheid bij calamiteiten of landschapsarchitectuur. Of je kon als deelnemer direct aan de slag met de verdere uitwerking van de voorwaarden. Enkele tips en richtlijnen over ‘hoe formuleer je een voorwaarde’ en ‘helpt een voorwaarde overlast voorkomen, overlast beperken of overlast compenseren’, hielpen om structuur aan te brengen. 

Borselse Voorwaarden Groep

De vierde bijeenkomst van de Borselse Voorwaarden Groep is op 25 september. In de laatste bijeenkomst van 24 oktober overhandigt de groep de Borselse Voorwaarden aan (een vertegenwoordiging van) de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Uiterlijk in de gemeenteraadsvergadering van januari 2024 stelt de gemeenteraad de definitieve Borselse Voorwaarden vast. De gemeente en de provincie bundelen hun voorwaarden en gaan hierover in gesprek met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. 

Op de hoogte blijven

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de grootschalige energieprojecten? Ga naar www.borsele.nl/op-de-hoogte-blijven en abonneer u op de nieuwsbrief en/of download de app