Wat is participatie?

In gemeente Borsele vinden we het belangrijk dat inwoners mee kunnen denken over ontwikkelingen in hun dorp. Participeren noemen we dat. Op deze pagina leest u meer over wat participatie precies is.

Wat is participatie?

Participatie is het meedenken, meepraten en meedoen van betrokken inwoners bij gezamenlijke plannen voor de toekomst.

      Participatieladder Propper

      Er zijn verschillende niveaus van participatie. De “participatieladder” laat zien hoe dat precies zit. Hoe hoger de trede, hoe meer onze inwoners er over te zeggen hebben. De rol van de gemeente Borsele verandert ook per trede: van een sturende overheid naar een samenwerkende samenleving waarin overheid en inwoners de handen ineen slaan.

      Participatieladder gemeente Borsele

      Vormen van participatie

      Er zijn twee vormen van participatie:

      • Burgerparticipatie
        De gemeente betrekt kennis, ervaring (expertise) en belangen uit de samenleving (inwoners). Trede nul tot en met vier van de ladder vindt plaats op initiatief van de gemeente.
        Denk hierbij aan het opstellen van de Algemene plaatselijke verordening, subsidieregels, beleidsplannen, bestemmingsplannen, betrekken van inwoners bij ontwikkelprojecten zoals herinrichtingsplannen, Groenstructuurplannen en het inzetten van het Inwonerspanel.
      • Overheidsparticipatie
        Bij overheidsparticipatie ligt het initiatief bij inwoners, trede vijf en zes van de ladder. Denk bijvoorbeeld aan Borsele voor Elkaar en B2030-werkgroepen. Voorbeelden van participatie op trede zes zijn de Vlinderydille en Jeu de boulesbaan in Ovezande, het onderhoud van een groenstrookje in Driewegen en ondersteuning van werkgroepen bijvoorbeeld werkgroep Duurzaamheid.

      Manieren van participeren in Borsele

      Voorbeelden van participatie in gemeente Borsele zijn Borsele voor Elkaar en B2030. Ook op andere manieren participeren we binnen Borsele actief met onze inwoners bijvoorbeeld via onze dorpsraden, adviesraden, dorpswethouders en via het spreekuur van de gemeenteraad. We betrekken onze inwoners ook bij diverse ontwikkelingsprojecten zoals woningbouwplannen, herinrichtingsplannen en groenstructuurplannen.

      We zien daarnaast ook nieuwe participatievormen ontstaan, bijv. het Omgevingsrecht, Uitdaagrecht. Er is daarom behoefte aan kaders en meer structuur en efficiëntie in de wijze waarop wij intern en extern participatie toepassen.