Wijkuitvoeringsplannen: als dorp van het gas af

​​​​​​​Werkgroepen Duurzaamheid en diverse dorpsraden kwamen op dinsdag 17 mei samen in de Stenge in Heinkenszand. ‘Hoe kunnen we als dorp van het gas af?’, die vraag stond tijdens de bijeenkomst centraal. Met wethouder Arno Witkam blikken we terug op een geslaagde avond.

Heel Nederland moet voor 2050 van het gas af. Dat is een landelijke ambitie naar aanleiding van de besprekingen in Parijs in 2015, het Nederlandse Klimaatakkoord, de Regionale Energie Strategie en de transitievisie warmte. Ieder dorp in Borsele moet eraan geloven, maar wat is daarvoor nodig? Wijkuitvoeringsplannen! Wethouder Witkam: “We willen per dorp een aanpak om te kijken hoe we voor 2045 - onze Zeeuwse ambitie is hoger dan het landelijke - van het aardgas af kunnen. Veel smaken hebben we niet in Borsele. In Zuid-West Borsele onderzoeken we de mogelijkheden van een warmtenet met restwarmte van Zeeland Refinery en eventuele andere aanbieders. Voor het overige deel van de gemeente moeten we kijken naar het gebruik van (hybride) warmtepompen en elektrisch koken”.

Minder verbruiken én verliezen

Het begint eigenlijk bij het minder verbruiken en minder verliezen van energie. En dat kan al met kleine ingrepen: tochtstrips aanbrengen, speciale folie achter de radiator plakken, ventilatoren onder de radiatoren plaatsen die warme lucht sneller verspreiden, warmere kleding aan zodat de thermostaat lager kan of minder lang douchen. Maar in veel gevallen zijn er ook grotere ingrepen nodig: ramen, muren en vloeren isoleren, overstappen op elektrisch koken of het installeren van een warmtepomp. Er is veel mogelijk, maar je moet het maar net weten en ermee aan de slag willen.

Kennis delen en enthousiasmeren

Tijdens de bijeenkomst van 17 mei presenteerden werkgroepen duurzaamheid waar zij in hun dorp mee bezig zijn. Zoals de enthousiaste vrijwilligers van de warmtebeeldcamera’s, die scans maken van woningen om warmtelekken op te sporen. Met veel enthousiasme lieten zij zien welke mogelijkheden er zijn. En met succes. Wethouder Witkam: “Het enthousiasme van mensen die met duurzaamheid bezig zijn en daarover vertellen werkt aanstekelijk. Inwoners die er de 17e voor het eerst bij waren willen er ook mee aan de slag. En zij kunnen goed gebruik maken van bijvoorbeeld de routekaart die voor Hoedekenskerke is gemaakt!”

Theo van der Sluijs, dorpsraad Nisse: “Een zeer interessante avond met gemotiveerde inwoners die samen met de gemeente Borsele hard werken aan de verduurzaming van hun dorp.”

Via een routekaart stapsgewijs aardgasvrij

De routekaart is een instrument om in stappen aardgasvrij te worden. “In de routekaart zien we hoeveel gas en elektriciteit er in een dorp, wijk of zelfs per huis verbruikt wordt. Ieder jaar bekijken we dat opnieuw om te zien of er stappen worden gezet. En daarbij geven we mogelijke handvatten om de stap naar aardgasvrij te zetten.” Dat kan bijvoorbeeld zijn om te onderzoeken of er gezamenlijk ingekocht kan worden. Want het prijskaartje is vaak nog een discussiepunt. “Ik ben ervan overtuigd dat iedere investering in duurzaamheid zich op langere termijn terugbetaalt. Maar ik snap dat vooral de grote uitgaven niet door iedereen gedragen kunnen worden. Het moet voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn. Ik hoop dan ook dat de Rijksoverheid meer geld hiervoor uittrekt en voorwaarden om subsidie te krijgen makkelijker maakt”, aldus Witkam.

Ook een plan maken?

Borssele, Heinkenszand en ’s-Heer Abtskerke starten dit jaar met het opstellen van hun eigen routekaart. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ieder dorp zijn eigen plan krijgt. Meer weten hierover? Neem dan contact op met Nicole Heerkens, nheerkens@borsele.nl. “Wacht niet te lang”, is het advies van de wethouder aan de andere dorpen. “2045 is echt niet meer zo ver weg als dat het misschien klinkt. En weet: we moeten het samen doen”, sluit hij af.