Zwerfafval

De gemeente Borsele zet zich dagelijks in om de omgeving schoon en veilig te houden. Dit doen wij door voldoende afvalbakken te plaatsen, deze op tijd te legen, maar ook door inwoners te faciliteren wanneer er een verzoek komt om inzamelmiddelen.

Wij waarderen het zeer als u ook wilt helpen om zwerfafval op te ruimen. U mag bijna overal in de gemeente, op straat, bij speeltuintjes, bij sportverenigingen zwerfafval opruimen. Gebruik een hesje om zichtbaar te zijn voor medeweggebruikers.

Let op: raap geen afval langs de provinciale wegen. Dit kan extra gevaarlijk zijn omdat er harder wordt gereden. Zowel u als de gemeente mag daar zelf ook niet komen. Het beheer hiervan ligt in handen van het Waterschap of de Provincie Zeeland. 

Opruimactie?

Wilt u samen met uw vereniging, buurtbewoners een afvalinzamelingsactie organiseren? Dan kunt u bij ons of bij het MEC materialen lenen (zie hieronder). Ook halen wij, indien nodig het afval op. Bij individuele afvalacties verzoeken wij u het afval in de grijze restcontainer te doen. U bereikt ons op het algemene nummer (0113) 23 83 83. 

Materialen bij dorpshuizen

Bij alle dorpshuizen is een tas met afvalmaterialen voor vijf personen aanwezig. Deze kunt u in overleg met de beheerder reserveren. In Heinkenszand kan dat via de balie van het gemeentehuis. Deze tassen bevatten geen afvalhoepels: deze kunt u wel apart bij ons lenen.

U kunt de volgende materialen bij het gemeentehuis lenen (graag minimaal een week vooraf melden):

  • Afvalgrijpers, zowel voor volwassenen als kinderen
  • Hesjes, ook voor kinderen en volwassenen
  • Afvalhoepels, om de afvalzakken makkelijker te hanteren
  • Speciale afvalzakken.

Om hygiĆ«nische redenen verstrekken wij geen handschoenen. Neemt u die dus zelf mee. 

Materialen bij het MEC

Via MEC De Bevelanden in Goes kunt u ook afvalmaterialen lenen. U kunt hen bereiken op nummer (0113) 25 26 28. MEC staat voor Milieu Educatie Centrum. Zij organiseren ook speciale dagen, verzorgen gastlessen en leskisten en zijn een aanspreekpunt voor scholen, ouders en kinderen. 
Kijk eens op hun website: www.mecdebevelanden.nl.

Schoon Zeeland en de Schone Schelde

Wij participeren ook in Schoon Zeeland en Schone Schelde.

Schoon Zeeland is een campagne voor een mooie, schone provincie. Op het strand en de dijken. In het dorp of de stad. Op het sportveld en bij evenementen. En in de omgeving van school en de kinderopvang.
Iedereen kan helpen om het zwerfafval in Zeeland aan te pakken. De website van Schoon Zeeland biedt een overzicht van de projecten en acties tegen zwerfafval. Scholen, kinderopvangcentra, bedrijven, sportclubs en gemeenten en andere overheden houden samen Zeeland mooi en schoon. 
Kijk op www.schoonzeeland.nl.

Inwoners van Zeeland die langs de Westerschelde wonen, hebben zich er vast wel eens over verbaasd: de hoeveelheden troep die er soms aanspoelen op de strandjes en tegen de oevers van de Schelde. Tijdens opruimacties van Rijkswaterstaat, Schoon Zeeland, enkele gemeenten waaronder Borsele, bedrijven en maatschappelijke organisaties pakken inwoners, natuurbeheerders en medewerkers het zwerfafval langs de Westerschelde aan.

Op de eerste of tweede zaterdag in maart stropen honderden vrijwilligers de mouwen op voor een gezamenlijke opruimactie: Schone Schelde. Rijkswaterstaat analyseert het verzamelde afval naderhand o.m. op de herkomst. 

Supporter van Schoon

Supporter van Schoon is een informatieve en inspirerende landelijke website. Deze geeft een overzicht van opruimacties en daarnaast allerlei tips om (zwerf)afval tegen te gaan. Kijk voor meer informatie op hun site: www.supportervanschoon.nl.