Algemene informatie asbest

Asbest

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal natuurlijke mineralen, die zijn opgebouwd uit fijne, microscopisch kleine vezels. Losse asbestvezels zijn met het blote oog niet zichtbaar. Asbest is in het verleden veel gebruikt, bijvoorbeeld in gebouwen en woningen, vanwege de goede eigenschappen. Het is sterk, slijtvast en isolerend en bovendien goedkoop. Asbest is bestand tegen logen, zuren en hoge temperaturen. De grote risico's die asbest oplevert voor de gezondheid werden pas later bekend. Asbestvezels kunnen bij inademing diep in de longen doordringen en op termijn ernstige ziektes veroorzaken. Is uw woning gebouwd vóór 1994? Dan is de kans groot dat er asbest in uw woning is verwerkt. Wilt u asbest verwijderen? Doe het dan veilig, voor uzelf en uw omgeving.

Asbest wordt niet opgehaald door de gemeente

Ook niet bij de route voor grof vuil. U moet asbest zelf naar de milieustraat aan de Polenweg in Nieuwdorp brengen. Voor de afgifte moet u een sloopmelding doen. Deze melding doet u minimaal 1 week voor het verwijderen van het asbest.  U doet de melding online via het Omgevingsloket. Gebruik hiervoor uw DigiD. Als de melding compleet is krijgt u vervolgens van de gemeente een ontvangstbevestiging. Tevens ontvangt u een afleverbon waarmee u kosteloos de verwijderde asbestplaten kunt inleveren bij de milieustraat aan de Polenweg in Nieuwdorp. Het asbest dient wel verpakt te zijn in stevig luchtdicht verpakkingsmateriaal. Bij Hubo XL in ’s-Gravenpolder kunt u het juiste verpakkingsmateriaal kopen. Ook kunt u het verpakkingsmateriaal aanschaffen bij de milieustraten van de Zeeuwse Reinigingsdienst. Kijk voor meer informatie op de website. 

Alleen bij verwijdering van kleine hoeveelheden (maximaal 35 m2 per kadastraal perceel) door een particulier is een melding voldoende. Moet meer asbest gesloopt en afgevoerd worden dan gelden andere eisen. In een aantal gevallen heeft u een omgevingsvergunning voor het slopen van asbest nodig. Het kan voorkomen dat het asbest door een speciaal bedrijf moet worden verwijderd. Bij team Vergunningen en Veiligheid kunt u terecht voor advies over de benodigde melding/omgevingsvergunning. Ook voor andere asbestvragen kunt u contact opnemen via (0113) 238383 of via cvp@borsele.nl

Meldpunt Misstanden Asbestketen

Het is mogelijk om anoniem een melding over asbest te doen, maar dan moet er wel voldoende bewijs meegestuurd worden zodat duidelijk is dat de melding ook oprecht en juist is. Wanneer er te weinig informatie wordt verstrekt bij een melding, en er geen extra informatie kan worden opgevraagd, kan de melding niet worden doorgezet naar de juiste instantie. De melding kunt u doen op www.meldpuntasbest.nu of www.meldpuntmisstandenasbest.nl.

Subsidieregeling asbest van het dak

De gemeente Borsele streeft ernaar om de dorpskernen volledig asbestvrij te maken. Dit is ingegeven vanuit milieu- en veiligheidsoverwegingen. Potentiele (brand)risico’s zijn in de dorpen groter dan in het buitengebied. Om eigenaren van asbestdaken te stimuleren hun asbestdak in de dorpen te verwijderen heeft de gemeente Borsele een subsidie beschikbaar. De subsidieregeling richt zich specifiek op de asbestdaken binnen de bebouwde kom grenzen. Kijk hier voor meer informatie over de subsidieregeling asbest van het dak. 

Regels verwijderen asbest

Als asbest breekt, verbrandt of afbrokkelt, komen kankerverwekkende stoffen vrij. Daarom moet u zich houden aan strenge regels als u asbest wilt verwijderen.

  • Als u asbest wilt verwijderen in of bij uw woning, moet u dit altijd melden bij de gemeente. Ook als u bijvoorbeeld vergunningvrij mag (ver)bouwen, moet u het melden als hierbij asbest vrijkomt.
  • Als u niet de eigenaar bent van de woning, maar de huurder, moet u eerst contact opnemen met de verhuurder.

Zie ook onderstaande pagina op onze website voor meer informatie. Voor meer vragen en antwoorden kunt u terecht bij het Informatiepunt Leefomgeving / Asbest (iplo.nl)

Pagina over verwijderen asbest

Meer informatie