Multifunctionele accommodatie (MFA)-Dorpshart

We geven het realiseren van een dorpshart de hoogste prioriteit.

We hebben hiervoor een uitgebreide modellenstudie gedaan. In overleg met de Klankbordgroep hebben we gekozen voor de locatie van De Bethelkerk. We gaan op die locatie een multifunctionele accommodatie (MFA) realiseren. Concreet betekent dit dat we De Bethelkerk gaan omvormen tot dorpshuis. Ook de voormalige pastorie die naast de kerk staat, betrekken we hierbij. Verder gaan we aan de Prinses Irenestraat een nieuw integraal kindcentrum bouwen - met in ieder geval de basisschool en de kinderopvang- en een nieuwe gymzaal. De inrichting van het directe gebied rondom de multifunctionele accommodatie nemen we hierbij ook mee. We hebben De Bethelkerk en de voormalige pastorie aangekocht.  Met het kerkbestuur hebben we afgesproken dat ze het gebouw nog een paar jaar mag blijven gebruiken voor de kerkdiensten.

Ontwerp

Voor de uitwerking van de plannen hebben we een werkgroep ingesteld met vertegenwoordigers van de school, de kinderopvang, de kerk, het dorpshuis en het dorp. Met deze werkgroep hebben we een gezamenlijk programma van eisen, een programma van ruimte en een duurzaamheidsambitiekaart opgesteld voor de toekomstige gebouwen. Aan de hand van deze stukken hebben we een aanbesteding gedaan voor een architect. Een aantal architecten heeft ingeschreven. Zij hebben hun ontwerpen aan ons en aan de werkgroep gepresenteerd. We hebben in overleg met de werkgroep gekozen voor het schetsontwerp van VG Architecten.  Het gekozen schetsontwerp hebben we vervolgens gepresenteerd aan de omwonenden. 

Voor de inrichting van de buitenruimte hebben we een landschapsarchitect ingehuurd, namelijk idverde. Ook deze keuze hebben we samen met de werkgroep gemaakt.

Voor de inrichting van de MFA hebben we een interieurarchitect ingehuurd, namelijk Berith Keiser. Zij heeft samen met VG Architecten en de werkgroep bekeken hoe het interieur van de MFA er uit komt te zien.

We hebben ook diverse adviseurs aangetrokken. Zij hebben ons advies gegeven over de installaties, de isolatie-, ventilatie- en geluidsaspecten en de akoestiek binnen en buiten. Daarnaast hebben we een constructeur ingeschakeld.  Verder hebben we een aannemer geselecteerd. Dit is Bouwbedrijf Schrijver uit ’s-Gravenpolder. Deze partijen maken deel uit van het bouwteam.

Het bouwteam heeft een bezoek gebracht aan het schoolgebouw aan de Prinses Irenestraat. We hebben bekeken of er in het gebouw materialen zitten die we opnieuw kunnen gaan gebruiken in de nieuwe MFA. We hebben dit “de roofdag” genoemd. Met het hergebruiken van materialen willen we verspilling tegengaan. We hebben gezien dat we materialen zoals de staalconstructies en/of bepaalde wanden/plafonds nog eventueel kunnen hergebruiken. 

Samen met de werkgroep, de architect en de landschapsarchitect hebben we een definitief ontwerp voor het gebouw en de buitenruimte gemaakt. Bij de buitenruimte zijn de speelpleinen voor de school en de kinderopvang, de inrichting van de Prinses Irenestraat en de verbinding naar het Oranjeplan betrokken. De ontwerpen hebben we besproken met de direct omwonenden en met de klankbordgroep. De gemeenteraad heeft op 10 maart 2022 met het ontwerp ingestemd.

We zouden het geweldig vinden als (kleine) ondernemers uit Nieuwdorp en omstreken een plaats krijgen in de MFA. Daarom hebben we brieven gestuurd naar bedrijven in en om Nieuwdorp om te peilen of zij gebruik willen maken van ruimte in de MFA. We hebben hiervoor ruimte op de verdieping van de voormalige pastorie en/of op een andere geschikte plek binnen de MFA. Er is ook kantoorruimte/vergaderruimte beschikbaar die permanent of tijdelijk kan worden gehuurd. We hebben inmiddels geïnteresseerden, maar er is nog ruimte beschikbaar. Als u belangstelling heeft, kunt u contact opnemen met de projectleider van het Masterplan Nieuwdorp.

Planning

Het schoolgebouw aan de Prinses Irenestaat is inmiddels gesloopt. Op 4 juli 2023 zijn we officieel gestart met de bouw van de MFA. Leerlingen van de school hebben samen met de wethouder de “eerste paal” geslagen. Deze eerste paal was door leerlingen van de school beschilderd. Op 24 januari 2024 hebben we het hoogste punt gevierd. De wethouder heeft samen met een vertegenwoordiger van bouwbedrijf Schrijver de gerestaureerde windvaan terug op de toren geplaatst. Toen hebben we ook de naam van de MFA bekend gemaakt. Voor de naam van de MFA hadden we een prijsvraag in het dorp uitgeschreven. Uit de 20 ingezonden namen heeft een commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de vaste gebruikers van de MFA, de naam ’t Hart gekozen. Prijswinnaar is mevrouw Anja de Vos. Zij gaf als toelichting voor de naam: Vanaf het begin was dit het doel om een hart in het dorp te maken en dat is nu gelukt als de naam er op staat.” Zij mocht een mooi insectenhotel in ontvangst nemen uit handen van wethouder Witkam.

Als alles verder volgens planning verloopt wordt de MFA eind november 2024 opgeleverd.

Bestemmingsplan

Van 19 mei tot en met 15 juni 2022 hebben we het voorontwerpbestemmingsplan “Kern Nieuwdorp, gedeelte Multifunctionele accommodatie, 2022” ter inzage gelegd. Binnen deze termijn kon eenieder inspraakreacties indienen. Deze hebben we niet ontvangen. Dit zien we als een bevestiging dat het plan gedragen wordt door de inwoners van Nieuwdorp.

Vervolgens hebben we het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerpomgevingsvergunning van 8 september tot en met 19 oktober 2022 ter inzage gelegd.  Binnen de termijn van terinzagelegging is één zienswijze ingediend. Deze is weer ingetrokken. 

De gemeenteraad heeft op 2 maart 2023 het bestemmingsplan “Kern Nieuwdorp, gedeelte Multifunctionele accommodatie 2022” vastgesteld. Aansluitend daarop heeft het college de omgevingsvergunning voor de bouw van de multifunctionele accommodatie Prinses Irenestraat/Coudorp 1 en 3 verleend.

In de periode van 16 maart tot en met 1 mei 2023 hebben we de besluiten ter inzage gelegd en in deze periode kon beroep worden ingesteld bij de Raad van State. Hier heeft niemand gebruik van gemaakt.

Tijdelijke huisvesting basisschool De Regenboog

Omdat we op de locatie van de basisschool De Regenboog aan de Prinses Irenestraat nieuw gaan bouwen, moeten we de school tijdelijk in een ander gebouw huisvesten. In overleg met de school hebben we gekozen voor het schoolgebouw van de voormalige Octopus aan het Hertenweg. Dit gebouw hebben we geschikt gemaakt voor de tijdelijke huisvesting van De Regenboog. De school is inmiddels verhuisd. Vanaf het schooljaar 2021/2022 tot aan de ingebruikname van het nieuwe gebouw aan de Prinses Irenestraat zal de school het gebouw aan de Hertenweg gebruiken.