Paspoort

Algemeen

Met een paspoort kunt u zich identificeren. Daarnaast kunt u er ook mee reizen naar het buitenland. Wilt u een paspoort aanvragen? Maak dan een afspraak bij de balie van de gemeente. U kunt uw aanvraag ook digitaal starten. Hiervoor logt u in met uw DigiD, controleert u uw persoonsgegevens, loopt u de aanvraag door en betaalt u vooraf.

Start u de aanvraag digitaal? Dan moet u nog wel even langskomen bij de gemeente om uw pasfoto aan te leveren en een handtekening te zetten. Houd tijdens de digitale aanvraag uw legitimatie bij de hand.

Let op!

De komende jaren verwachten Nederlandse gemeenten een grote toename in het aantal aanvragen voor paspoorten en ID-kaarten. Hierdoor kunnen de levertijden landelijk uitlopen. Zorg ervoor dat u op tijd begint met het aanvragen van uw paspoort of ID-kaart, om overlast te voorkomen!

Een paspoort aanvragen

Uw vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente waar u bent in geschreven. Er zijn bij de aanvraag een paar dingen die handig zijn om te weten:

 • Voor de aanvraag van een paspoort zijn er vingerafdrukken nodig. Deze vingerafdrukken worden met een speciaal apparaat gemaakt tijdens de aanvraag.
 • U krijgt uw paspoort niet gelijk mee. Na vijf werkdagen kunt u uw paspoort ophalen bij de gemeente. Maak hiervoor online een afspraak. 
 • Haal uw nieuwe paspoort binnen drie maanden na uw aanvraag op, anders vervalt uw paspoort en moet u een nieuwe aanvragen.

Er kunnen verschillende reden zijn waarom u een nieuw paspoort aan moet vragen:

 • Als de geldigheidsdata van het document is verlopen.
 • Als u van naam verandert.
 • Als u van geslacht verandert.

Let op! Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator voordat u een paspoort aan kunt vragen.

Benodigdheden bij een paspoortaanvraag

Voor een paspoortaanvraag moet u de volgende dingen meenemen:

 • Een recente pasfoto, deze foto mag niet ouder zijn dan zes maanden en moet voldoen aan de eisen. Let op!  Dit mag geen pasfoto zijn die ook op een vorig document staat.
 • Al uw paspoorten en identiteitskaarten, ook al zijn ze verlopen.
 • Heeft u geen (verlopen) paspoort en/of identiteitskaart in uw bezit? Neem dan andere bewijsstukken mee waarmee u uw identiteit kunt aantonen. De aanvraagtermijn kan dan langer zijn dan gewoonlijk, omdat de gemeente nader onderzoek moet doen om uw identiteit vast te stellen.
 • Contant geld of een pinpas, u betaalt het paspoort bij de aanvraag (Let op: als u een vooraanvraag doet, dan betaalt u via iDEAL). 

Geldigheid en kosten

Soort paspoortGeldigheidKosten
Paspoort 18 jaar of ouder10 jaar€ 83,85
Paspoort kinderen t/m 17 jaar5 jaar€ 63,40
Zakenpaspoort10 jaar€ 83,85
Tweede paspoort2 jaar€ 83,85
Spoedaanvraag € 57,05 extra

Een paspoort aanvraag voor kinderen

 • Vraagt u een paspoort aan voor uw kind(eren) onder de 18 jaar? Dan moeten alle gezaghouders toestemming geven. Dit kan online met uw DigiD of aan de balie. Meer informatie vindt u op deze pagina. 
 • U kind moet zowel bij het aanvragen als het afhalen van het paspoort aanwezig zijn.

Reizen met kinderen

Gaat u alleen op vakantie met uw kind(eren) en hebben zij niet uw achternaam? Dan is het belangrijk dat u kunt aantonen dat u de moeder/vader/voogd van het kind bent. Dit kunt u aantonen door middel van de volgende documenten:

 • Verklaring toestemming voor vakantie van de andere ouder;
 • Kopie van paspoort van toestemming gevende ouder;
 • Eventueel uitspraak van betrekking tot gezag en omgang;
 • Eventueel het ouderschapsplan;
 • Eventueel geboorteakte.

Meer informatie over reizen met kinderen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u het paspoort voor 12.00 aanvraagt, kunt u hem de volgende werkdag vanaf 09:30 uur ophalen. Aan een spoedaanvraag zitten wel extra kosten verbonden. Zie hierboven onder het kopje 'Geldigheid en Kosten'. 

Let op: op woensdag 31 juli en van woensdag 25 september tot en met vrijdag 27 september kunnen er geen spoedaanvragen worden gedaan. Dit vanwege het vernieuwen van het systeem bij de producent. 

Paspoort kwijt of gestolen?

Bent u uw paspoort kwijt? Dan moet u zo snel mogelijk een verklaring van vermissing afleggen bij gemeente. Doe dit ook als u nog niet gelijk een nieuw paspoort nodig heeft, dan kan de overheid het documentnummer van uw vermiste paspoort registreren. De registratie van uw vermiste paspoort, draagt bij aan de strijd tegen fraude.

U kunt de vermissing op twee manier doorgeven:

Digitaal

U kunt de vermissing gemakkelijk online doorgeven met uw DigiD. 

Aan de balie

U kunt de vermissing ook doorgeven aan de balie in het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak.  Wanneer u aan de balie uw vermissing doorgeeft, kunt u direct een nieuw paspoort aanvragen

Let op! Zodra u aangifte heeft gedaan van de vermissing van uw paspoort is het document direct onbruikbaar. Een vermissingsverklaring kan niet ongedaan gemaakt worden. Vindt u uw paspoort weer terug nadat u aangifte heeft gedaan? Dan bent u verplicht om het document in te leveren bij de gemeente.


Bent u uw paspoort kwijtgeraakt in het buitenland? Doe dan aangifte bij de plaatselijke politie. Bij de Nederlandse ambassade of het consulaat kunt u een nooddocument aanvragen. Met dit document kunt u naar Nederland reizen. Als u terug bent in Nederland, moet u ook aangifte doen bij de gemeente. Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u een nieuw paspoort aanvragen. Meer informatie vindt u op de website van de rijksoverheid.

Paspoort aanvragen in buitenland

Woont u in het buitenland en heeft u een nieuw paspoort nodig? Dan kunt u een paspoort aanvragen bij de Nederlandse vertegenwoordiging, zoals consulaten en ambassades. U kunt ook een paspoort aanvragen bij een grensgemeente in Nederland. Klik hier  voor meer informatie. 

U kunt een paspoort niet in elk land aanvragen en voor sommige landen heeft u ook andere documenten nodig. Daarom is het handig om van tevoren de tool van nederlanwerelwijd.nl  te gebruiken. Met deze tool kunt u precies zien waar u een paspoort aan kunt vragen en wat u nodig heeft.

Zakenpaspoort

Reist u (bijvoorbeeld voor uw werk) veel en vaak? Dan kan het handig zijn om wat extra ruimte in uw paspoort te hebben voor de stempels. U kunt dan een zakenpaspoort aanvragen. Dit is een normaal paspoort, maar heeft twee keer zoveel bladzijdes.

Tweede paspoort

Heeft u door een visum aanvraag tijdelijk geen paspoort in uw bezit? Of reist u naar landen die in conflict zijn met elkaar? Dan kunt u een tweede paspoort aanvragen.

Voor het aanvragen van een tweede paspoort gelden de volgende voorwaarden:

 • Uw huidige paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
 • U kunt bewijzen dat u een tweede paspoort nodig hebt.

Meer informatie over het tweede paspoort en een lijst met conflicterende landen vindt u op de site van de rijksoverheid

Afhalen van het paspoort

 • Als u uw paspoort aanvraagt krijgt u deze niet meteen mee. Na vijf werkdagen (uitgezonderd feestdagen) kunt u het paspoort ophalen. Wij werken alleen op afspraak, dus plan ook hiervoor een afspraak in. 
 • U moet uw paspoort persoonlijk op komen halen, iemand anders mag dit niet voor u doen.
 • Haal uw nieuwe paspoort binnen drie maanden na uw aanvraag op, anders vervalt uw paspoort en moet u een nieuwe aanvragen.