ZLM Tour 2023

De ZLM Tour is al vele jaren dé ideale voorbereidingskoers voor sprintersploegen die enkele weken later willen scoren in de Tour de France. Op woensdagavond 7 juni wordt de proloog (een korte individuele tijdrit) gereden in en rond Heinkenszand. Donderdagmiddag 8 juni finisht de klassieke Zeeuwse rit in ’s-Heerenhoek. Op deze pagina vindt u alle informatie over de ZLM Tour in gemeente Borsele.

Verschillende grote namen staan op de voorlopige deelnemerslijst. Onder hen is Mark Cavendish, winnaar van onder meer 34 etappes in de Tour de France en eind mei nog de snelste in de laatste etappe van de Giro d’Italia. De Engelsman van team Astana is bezig aan zijn laatste seizoen. Hij krijgt in de sprints concurrentie van onder anderen Arvid de Kleijn (Tudor), Jakub Mareczo (Alpecin) en Olav Kooij. De sprinter van Jumbo-Visma was vorig jaar eindwinnaar van de ZLM-tour. Hij wordt bijgestaan door onder anderen Timo Roosen en de Zeeuwse wielrenner Tim van Dijke.

Er is meer Zeeuwse inbreng: ook Timo de Jong (VolkerWessels), Nick van der Lijke (Leopard), Thijs de Lange en Lars Oreel (beiden Metec) staan aan de start. U bent van harte welkom om de renners aan te komen moedigen bij de proloog en/of om de finish mee te maken in ’s-Heerenhoek. Daarnaast zijn er beide dagen allerlei leuke activiteiten rondom de finishzone.

7 juni: Proloog Heinkenszand

Het programma op woensdag 7 juni ziet er als volgt uit:

15.00 uur: Start activiteiten (NK Slowbiking) op het plein voor het gemeentehuis inclusief foodtrucks en bar 

Voorafgaand aan de proloog zijn er allerlei leuke dingen te doen op het evenementenplein. Zo kunt u deelnemen aan de voorronde van het NK Slowbiking. Bij slowbiking is het de bedoeling dat u zo langzaam mogelijk fietst over een afstand van 11 meter. Wie is het traagst en wint?

16.00 uur: Start DELTA Dikke Bandenrace op het parcours

Kinderen t/m 12 jaar kunnen op hun eigen fiets deelnemen aan de DELTA Dikke Bandenrace. Een unieke kans want de race gaat over een deel van het officiële parcours van de proloog. De kinderen finishen net als de profs voor de raadsboerderij. Aanmelden kan via de volgende link:  https://ready2race.teamjumbovisma.nl/wedstrijden/1283170-dikke-banden-race-heinkenzand/1894057-07-06-2023-dikke-banden-race-heinkenszand/.

17.00 uur: Funbikes op het parkeerterrein van de Lidl

Vanaf 17.00 uur kunnen kinderen funbikes uitproberen. Dat zijn fietsen die allemaal iets extra’s hebben. Denk bijvoorbeeld aan hele grote wielen, hoge sturen en extra banden.

17.00 uur: Medewerkers Zeeland Refinery rijden twee rondjes parcours

Medewerkers van sponsor Zeeland Refinery rijden een tweetal rondjes op het parcours van de proloog. Het eerste rondje doen zoveel mogelijk medewerkers mee, het tweede rondje doen vooral de fanatieke wielrenners van de wielerclub van Zeeland Refinery mee. Moedigt u ze aan?

18.30 uur: Start proloog

Om 18.30 uur gaan de profrenners van start. De renners starten om de minuut. Ze rijden een rondje van 6,6 kilometer . De route vindt u hier: https://zlmtour.nl/parcours-en-etappes/

21.00 uur: Verwachte eindtijd proloog, met aansluitend prijsuitreiking en huldiging

De laatste renner zal rond 21.00 uur finishen. Aansluitend vindt de prijsuitreiking en de huldiging plaats.

Het programma vindt plaats voor het gemeentehuis (Stenevate 10).

8 juni: Finish klassieke Zeeuwse rit

Op 8 juni start de eerste etappe van de ZLM Tour in Westkapelle, gemeente Veere. Na de eerste doorkomst in ’s-Heerenhoek rijden de renners één grote en twee kleine ronden door de gemeente Borsele, waarna ze rond 16.00 uur finishen. Ook in ’s-Heerenhoek zijn er allerlei activiteiten. Het programma op donderdag 8 juni ziet er als volgt uit:

14.00 uur: Start Bikewize BMX-obstakels

Stichting Bikewize zet speciaal voor kinderen een parcours uit. Met hun fietsen en stepjes kunnen kinderen racen over schansen en bruggetjes.

14.30 uur: DELTA Dikke Bandenrace op het parcours

Ook in ’s-Heerenhoek wordt er een DELTA Dikke Bandenrace georganiseerd voor kinderen t/m 12 jaar. Een unieke kans want de race gaat over een deel van het officiële parcours. De kinderen finishen op dezelfde plek als de renners. Aanmelden kan via de volgende link: https://ready2race.teamjumbovisma.nl/wedstrijden/1263384-dikke-banden-race-s-heerenhoek/1894095-08-06-2023-dikke-banden-race-s-heerenhoek/.

14.45 uur: Verwachte eerste doorkomst renners

15.30 uur: Verwachte tweede doorkomst renners

15.45 uur:  Verwachte derde doorkomst renners

16.00 uur:  Verwachte finish etappe, met aansluitend prijsuitreiking en huldiging

De renners finishen naar verwachting rond 16.00 uur. Aansluitend vindt de prijsuitreiking en de huldiging plaats.

17.30 uur:  Afsluiting

Het programma vindt plaats voor de kerk in ’s-Heerenhoek. Bent u benieuwd welke route de renners op 8 juni rijden? Die vindt u hier: https://zlmtour.nl/parcours-en-etappes/.